Svájci-Magyar Együttműködési Program

A projekt általános célja az árvíz elleni védekezési képesség növelése, ezáltal a lakosság és az anyagi javak hatékonyabb védelme mobilgát alkalmazásával.

A Felső-Tisza-vidék és Borsod-Abaúj-Zemplén megye hazánk árvíz által leginkább veszélyeztetett térségei. A veszélyeztetettség az árvíz rendkívül gyors kialakulása, sok helyen annak lassú lefolyása miatt áll fenn. Ilyen esetekben a víz szintje óránként akár 30-40 centiméterrel is emelkedhet.

A vízzel feltölthető tömlős mobilgát tipikusan az árvizek gyors kialakulása esetén nyújt hatékony védelmet, lassú lefolyású árvizeknél pedig szakaszvédekezésre, illetve a mentőerők tehermentesítésére használható eredményesen. Rendkívül gyorsan bevethető, alkalmazása egyszámjegyű létszámot igényel, használható homokon, füvön, kavicson, zúzott kövön, aszfalton, betonon, rögzítés nélkül. Belterületen és külterületen egyaránt használható, a tárolásához nincs szükség nagy helyre, könnyen szállítható, teljes mértékben környezetbarát, és használata során nem keletkezik veszélyes hulladék. Technológiailag kiforrott, alkalmazása már jelentős múltra tekint vissza, Nyugat-Európában és az Amerikai Egyesült Államokban is rendszeresen alkalmazott, megbízható védekezési eszköz. A mobilgát használatához nincs szükség jelentős erőkre és eszközökre.

A mobilgáttal gyors védelem biztosítható a nehezen megközelíthető, rossz közlekedési infrastruktúrával rendelkező települések környezetében is.

A mobilgát költséghatékony, jól kiegészíti a homokzsákos védekezést.

A projekt közvetlen célja egy 5 – 10 kilométer hosszúságú és legalább 75 centiméter magas árvíz ellen védelmet biztosító, vízzel feltölthető, tömlős mobilgát körültekintő és megalapozott beszerzése, a mobilgátak bevetésének és használatának magas szintű elsajátítása a képzések során és javaslat kidolgozása további mobilgát beszerzésére.

Letölthető dokumentumok:

Mobilgátas védekezés az árvízzel sújtott területeken - Projekt dokumentum
Felfujható gát (a videót készítette: Congress Rendezvényszervező Kft.) - Projekt videó
Environment Friendly Mobile Dam Against Quick Floods

Kapcsolódó hírek: