Amit a mobilgátról tudni kell…

2016. február 16. 14:35

Február tizenötödikén megkezdődött a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében beszerzett mobilgátrendszerek használatára történő felkészítés. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központjának raktárbázisán a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok polgári védelmi és műszaki szakemberei ismerkedtek a rendszerrel.

A projekt célja, hogy javuljon a Felső-Tisza-vidéken és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az árvizekkel szemben való védekezési képesség, ehhez a közbeszerzésen nyertes cég csaknem hatszázmillió forint értékben szállított mobilgátelemeket, tartozékokat, illetve a tároláshoz és mozgatásához szükséges konténereket. Az oktatáson részt vettek a projekt keretében megbízott oktató cég munkatársai, a Gazdasági Ellátó Központ érintett munkatársai, valamint a megyei igazgatóságok polgári védelmi és műszaki szakemberei. A mostani felkészítés célja elsősorban az volt, hogy az oktatókat és a katasztrófavédelem szakirányú vezetőit kiképezzék a mobilgát alkalmazására.
 
A program elméleti résszel kezdődött, ennek során a hallgatóság megismerkedett a mobilgátrendszerrel, annak részeivel, az összeszerelés módjával, a rendszer alkalmazhatóságával, valamint a betartandó biztonsági előírásokkal. A második részben a Beaver cég képviselője bemutatta a szakszerű telepítés és a rendszer összeállításának sarkalatos pontjait. A harmadik szakaszban pedig a résztvevők nyolc-tízfős csoportokban gyakorolták a mobilgátelemek telepítését, vízzel való feltöltését, bontását és karbantartását.
 
A vízzel feltölthető tömlős mobilgát hatékony védelmet nyújt a hirtelen kialakuló árvizek ellen, de alkalmas a lassú lefolyású árvizeknél szükséges szakaszvédekezésre és a mentőerők tehermentesítésére is. Rendkívül gyorsan bevethető, telepítéséhez kevés emberre van szükség, rögzítés nélkül használható homokon, füvön, kavicson, zúzott kövön, aszfalton, betonon. Alkalmazható bel- és külterületen, tárolása egyszerű, könnyen szállítható, és ami különösen fontos, környezetbarát, így használata során nem keletkezik veszélyes hulladék. A mobilgátak hosszú ideje számítanak rendszeresen alkalmazott és megbízható védekezési eszköznek Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban. A mobilgát gyors védelmet jelent nehezen megközelíthető, rossz közlekedési infrastruktúrával rendelkező településeken is, hiszen működtetéséhez nincs szükség jelentős emberi erőkre, illetve eszközökre, emellett kiváltja, illetve jól kiegészíti a homokzsákos védekezést.