Svájci cég szállítja az új mobilgátat Magyarországnak

2014. július 30. 14:50

A svájci Beaver Schutzsysteme vállalat lett a nyertes ajánlattevője annak a közbeszerzési eljárásnak, amelyet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság írt ki árvízi védekezéshez szükséges mobilgát beszerzésére. A közösségi nyílt közbeszerzési eljárás keretében közzétett ajánlatkérés az Európai Unió Hivatalos Lapjában jelent meg ez év január 11-én.

A nyertes svájci társaság 591,494 millió forint plusz ÁFA értékben szállítja majd a magyar félnek a 12,5 kilométer hosszú árvízvédelmi szakaszt kiszolgáló mobilgát elemeit és annak tartozékait, valamint a tárolásához és szállításához szükséges konténereket. Az eszköz várhatóan 2015 első negyedévében érkezik Magyarországra, ugyanekkor fizeti ki a magyar fél az ellenértékét.
 
A vízzel feltölthető tömlős mobilgát hatékony védelmet nyújt a hirtelen kialakuló árvizek ellen, ugyanakkor a lassú lefolyású árvizeknél szükséges szakaszvédekezésre és a mentőerők tehermentesítésére is alkalmas. Mellette szól az is, hogy kevés emberrel is gyorsan bevethető, emellett rögzítés nélkül használható homokon, füvön, kavicson, zúzott kövön, aszfalton, avagy éppen beton felületen. Tárolása egyszerű, könnyen szállítható, és ami különösen fontos: környezetbarát, használata közben nem keletkezik veszélyes hulladék.
 
A mobilgátakat hosszú ideje és rendszeresen tartják számon és alkalmazzák megbízható védekezési eszközként Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban. Ez az eszköztípus gyorsan bevethető védelmet biztosít még a nehezen megközelíthető, rossz közlekedési infrastruktúrájú településeken is, hiszen működtetéséhez nincs szükség sem jelentősebb emberi erőre, sem komolyabb eszközparkra. Emellett jól kombinálható a hagyományos homokzsákos védekezéssel, a két módszer egymást jól kiegészíti.
 
A mobilgát beszerzésének keretét a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által 2012-ben elnyert Svájci-Magyar Együttműködési Program részeként megvalósuló pilot projekt adja. A projekt célja növelni az árvizekkel szembeni védekezési képességet, javítva ezzel az emberi élet és az anyagi javak védelmét.
A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg.

Fotó: H. Szabó Sándor - ORFK és FKI videócsoport