Tanulmányút Svájcban

2012. november 12. 19:00

A svájci katasztrófavédelem felépítését, működését és eszközeit tanulmányozta november 5. és 9. között a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság delegációja. A látogatásra a Svájci Államszövetség által finanszírozott – a Felső- és Közép-Tisza-vidék árvízvédelmére bevethető – mobilgátak beszerzését célzó projekt keretében került sor.

A svájci Külügyminisztérium meghívásának eleget tévő magyar katasztrófavédelmi delegáció négy kanton tűzoltó-parancsnokságát és a katasztrófa-elhárításban szerepet játszó egyéb szervezeteit tekintette meg. Kiemelt figyelmet szenteltek a Svájcban már az árvízi védekezésben régóta alkalmazott felfújható, illetve fixen telepíthető mobilgátak különböző típusainak és a bevetési tapasztalatoknak. A Dr. Demény Ádám. ezredes vezette küldöttséget a helyi logisztikai és polgári védelmi szakemberek kisebb-nagyobb hegyvidéki településekre, a kantonok fővárosába és más nagyvárosokba kísérték el, a tűzoltó-parancsnokságokon előadásokon és helyszíni bemutatókon vettek részt. A magyar szakemberek az út során szerzett tapasztalatokat a közeljövőben esedékes hazai mobilgátbeszerzésnél használják majd fel. Ez a Svájci Hozzájárulás program finanszírozásában zajlik, közel egymilliárd forint értékben.
 
A tanulmányút során a magyar delegáció megtekintette a Svájci Hadsereg (Swiss Army) katasztrófavédelmi feladataira megalakított, és nehéz városi kutató-mentő INSARAG minősítéssel rendelkező gyorsreagálású katasztrófa-elhárítási egységének működését, bemutatták nekik a műveletirányítást és a felszereléseket. Mindez fontos lehet a hasonló feladatokat ellátó HUNOR hivatásos katasztrófavédelmi mentőszervezet későbbi fejlesztése során.
 
Az egyhetes út résztvevői lehetőséget kaptak arra is, hogy tárgyalásokat folytassanak a Svájci Külügyminisztérium új EU tagországok fejlesztéseiért felelős szervezeti egységének vezetőjével a Svájci Hozzájárulásból későbbiekben finanszírozható katasztrófavédelmi tárgyú fejlesztési lehetőségekről.