„Az emberi leleményesség nem ismer határokat”

2016. március 16. 17:03

Elméleti és gyakorlati képzést tartott az úgynevezett tömlős mobilgát felépítéséről és használatáról a katasztrófavédelem Szolnokon.

A címben idézett mondat igazolása volt ez a csütörtöki nap, az emberi leleményességről pedig a képzést vezető Szűcs Tamás nyá. tű. ezredes értekezett.

Délelőtt megtelt a Szolnoki Főiskola Campusának előadója, annyian voltak kíváncsiak az árvízi védekezésben hasznos mobil tömlőgát működésére. A svájci fejlesztésű mobilgátat élesben is kipróbálták már a Margitsziget védelménél 2013-ban, akkor, ott nagyon jól vizsgázott.

A képzésvezető az országot veszélyeztető tényezők bemutatásával kezdte előadását, tudvalévő, hogy ezek közül az ár- és belvizek a legjelentősebb veszélyforrások. Különösen igaz ez az Alföldre és az észak-keleti, villámárvizekkel fenyegetett területekre, ahol nagy segítséget jelenthet a gyorsan beüzemeltethető eszköz.

A vízzel feltölthető tömlős mobilgát tipikusan az árvizek gyors kialakulása esetén nyújt hatékony védelmet, lassú lefolyású árvizeknél pedig szakaszvédekezésre, illetve a mentőerők tehermentesítésére használható. Rendkívül gyorsan bevethető, rögzítés nélkül alkalmazható bármilyen terepen. Tárolásához nincs szükség nagy helyre, könnyen szállítható, környezetbarát. Nyugat-Európában és az Amerikai Egyesült Államokban is rendszeresen alkalmazott, megbízható védekezési eszköz.

Magyarországon jelenleg tizenkét és fél kilométernyi tömlő állítható a védekezés szolgálatába, az egyenként tíz és húszméteres elemeket könnyű szállítani, hiszen a műanyag tömlők összetekerhetőek, kis helyen is elférnek, felmálházhatók egy szállítókonténerre, és levegővel valamint vízzel megtöltve több mint nyolcvan centiméter magas védelmet garantálnak. Ha az elemeket egymásra helyezik, akkor még magasabb vízszintnek, s nagyobb víznyomásnak is ellenáll a mobilgát. A kilencven fokban elfordítható, hajlékony eszköz egy kilométernyi szakaszon legfeljebb nyolc ember munkáját igényli, és jól kombinálható a homokzsákos védekezéssel is.

Mindez be is bizonyosodott Szolnokon, ahol hat megye katasztrófavédelmi igazgatóságának delegáltjai és öt Szolnok környéki önkéntes mentőcsoport tagjai együtt építették ki a frissen megismert eszközből kialakított védvonalat. A Liget Termálstrand csónakázó tó melletti területe csütörtökön délelőtt árvízi emlékeket ébresztett mindenkiben, több mint száz ember dolgozott a „védvonalon”.

A mobilgát beszerzésének keretét a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által 2012-ben elnyert Svájci-Magyar Együttműködési Program részeként megvalósuló pilot projekt adta.