Svájci parlamenti delegáció látogatott Budapestre

2016. április 15. 09:51

A nyolcfős küldöttség, amelyet Christa Markwalder, a Svájci Konföderáció Parlamentjének elnöke vezetett, budapesti programja részeként meglátogatta a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával megvalósuló projektek helyszíneit. Ezek egyike a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ Ferihegyi úti Központi Raktárbázisa volt, ahol a katasztrófavédelem új tömlős mobilgátrendszerét tekintették meg. A delegációt Jean-François Paroz, Svájc budapesti nagykövete és Max Schnellmann, a Svájci Hozzájárulás Program Hivatalának vezetője is elkísérte.

A külföldi vendégeket, valamint Takács Szabolcsot, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkárát Tollár Tibor tű. vezérőrnagy, mb. főigazgató és Csóka Antal tű. ezredes, a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ igazgatója fogadta.

Tollár Tibor köszöntőjében elmondta, hogy a 2012-ben indult Mobilgátas védekezés az árvízzel sújtott területeken elnevezésű közös pilot projekt célja egy olyan mobilgátrendszer beszerzése és rendszerbe állítása volt, amely eddig nem állt a magyar katasztrófavédelmi szervek rendelkezésére. Magyarországot leginkább az árvizek veszélyeztetik, az országba körülbelül száznyolcvan helyen lépnek be különböző vízfolyások,. Az elmúlt tizenöt évben kétszer a Tiszán, 2006-ban a Tiszán és a Dunán egyidejűleg, 2013-ban a Dunán, 2014-ben pedig a Murán és a Dráva folyásán volt rendkívüli gyors kialakulású árvíz. Mindezeket figyelembe véve az ár- és belvízi védekezésben csúcstechnológiának tekinthető gátrendszer hatékonyan növeli a katasztrófavédelem beavatkozási képességét és ezen keresztül nagyon jól szolgálja majd a lakosságot. A mobilgát megvásárlására úgy nyílt lehetőség, hogy a svájci partnerek a beszerzési összeg mintegy 85 százalékát svájci forrásból finanszírozták – emelte ki a főigazgató.

Takács Szabolcs államtitkár a kormány nevében megköszönte a vendégeknek azt a kiemelt figyelmet, amellyel a Svájci Hozzájáruláson keresztül hazánkban megvalósuló projektek előrehaladását, állapotát és sikerét kísérik. Az Európán belüli gazdasági és társadalmi különbségek csökkentését szolgáló svájci projektek olyan területeken nyújtanak szakszerű segítséget, amelyek kihívást jelentenek Magyarországnak, és amelyekre valóban szükség van.

A beszédek után Héjj Tibor projektmenedzser tartott német nyelvű előadást a mobilgátrendszerről és a mobilgátas védelem előnyeiről. Mint mondta, a vízzel feltölthető tömlős mobilgát a gyors kialakulású árvizek ellen nyújt hatékony védelmet. Elemei gyorsan és rugalmasan elhelyezhetők a védvonalon, rövid idő alatt feltölthetők vízzel, flexibilisen, gyorsan csatlakoztathatók egymáshoz. Mindössze négy-nyolc szakember egyetlen óra alatt akár kétszáz-háromszáz méter hosszúságú, hetvenöt centiméter magas gátat képes megépíteni, rendkívül változatos talajon, akár nehezen megközelíthető helyeken is. A mobilgát tárolása egyszerű, könnyen szállítható, többször felhasználható, és ami különösen fontos: környezetbarát.

A projekt keretében megvalósult beszerzéssel 12,5 kilométer hosszú árvízvédelmi szakaszt kiszolgáló mobil elem, annak tartozékai, valamint a tárolásához és szállításához szükséges konténerek kerültek a katasztrófavédelemhez.

A program végén tartott bemutató során a vendégek közelről is megtapasztalhatták, hogy a könnyű műanyagokból készült tömlőrendszer leengedett állapotban valóban kis helyen elfér, egy-egy elem pár perc alatt felfújható, ebben az állapotban könnyedén, a terepviszonyokhoz igazodóan építhető, hajlítható, vízzel való feltöltés után pedig a saját súlya stabilizálja és rögzíti.

A svájci parlament elnöke rendkívül hasznosnak és sikeresnek értékelte az együttműködést, biztosította a magyar katasztrófavédelem első emberét arról, hogy a jövőben is figyelemmel kíséri és segíti majd a svájci-magyar projekteket. Köszönetet mondott, hogy személyesen is meggyőződhetett arról, támogatásuk jó helyre került, a gátrendszer valóban létező, valós szükségletet elégít ki.

Fotó: Kontra György tű. főhadnagy - BM OKF GEK