Hírek aloldal fejlécképe

Szervezeti hírek

Halálos lakástűz Győrben 2021. december 04.

Szombat este, nem sokkal fél 8 előtt érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint egy győri, Balassi Bálint utcai családi házban tűz keletkezett. A tűzoltók négy járművel percek alatt a helyszínre érkeztek. A családi ház egyik szobája égett, amelyet több oldalról kezdtek oltani, közben a tűzzel érintett helyiségből egy embert kivittek és átadták a mentőknek. Az életét a gyors beavatkozás ellenére sem lehetett már megmenteni. A beavatkozást az épületben felhalmozott tárgyak és összegyűjtött papírhulladék nehezítette.

Halálos tűz Bedegkéren 2021. december 01.

Szerdán délután negyed 5-kor érkezett a segélyhívás, amely szerint a Somogy megyei Bedegkéren napok óta nem láttak egy egyedül élő, idős embert. Az esetet a község polgármestere jelezte.

Ülésezett a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság 2021. december 01.

2021. december 1-jén on-line videokonferencián tartotta meg éves rendes ülését a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság. A 2014 decemberében megalakult testület feladata, hogy olyan tűzvédelmi műszaki irányelveket dolgozzon ki, amelyek segítik a tervezőket, kivitelezőket, üzemeltetőket az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tűzvédelmi követelményeinek teljesítésében.

Fókuszban a keresőkutyák védelme 2021. december 01.

Hogyan vigyázhatnak a kutatásban, keresésben jeleskedő kutyákra a gazdáik? Ezt is napirendre tűzték Pécelen, azon a december 1-jei képzésen, amelyet a HUNOR hivatásos mentőszervezet kutyavezetői és szakértői számára tartottak.

Tesztelje tudását! 2021. december 01.

Elkészült az Országos Tűzmegelőzési Bizottság tizennyolcadik online tűzvédelmi tesztje. A legújabb tűzvédelmi teszt elsősorban a decemberi jeles ünnepekkel, a lakás- és fenyőfatüzek megelőzésével foglalkozik.

A legjobbaktól tanulnak 2021. november 30.

A HUNOR (Hungarian National Organisation For Rescue Services) hivatásos nehéz kutató-mentő szervezetet keresték fel november utolsó napján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem diákjai. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Ferihegyi úti raktárbázisán nemcsak számukra eddig ismeretlen eszközökkel, hanem új szemlélettel is találkoztak az egyetemisták.

Újabb áldozatot követelt a lakástűz, ezúttal Zalakaroson 2021. november 28.

Vasárnap délelőtt, nem sokkal fél 11 előtt érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint egy zalakarosi, Fő utcai családi ház idős lakója nem ad életjelet magáról. A bejelentő elmondta azt is, hogy a bejárati ajtó kulcsra van zárva, odabentről pedig folyamatos jelzést ad egy szén-monoxid-érzékelő.

Advent első vasárnapján a fővárosban is áldozatot követelt a tűz 2021. november 28.

Vasárnap délelőtt, nem sokkal kilenc óra előtt riasztották a fővárosi tűzoltókat Budapest hatodik kerületébe, a Nagymező utca egyik három emeletes társasházához, ahol egy harminc négyzetméteres, földszinti lakás kigyulladt. Tizenkét tűzoltó három járművel percek alatt a helyszínre ért. A lakásban tíz négyzetméteren berendezési tárgyak égtek, a tűzoltók az oltás során egy embert találtak, akinek az életét már nem lehetett megmenteni. A tűzzel érintett lépcsőházból öt embert kísértek ki a tűzoltók.

Egy ember lakástűzben vesztette életét Alsózsolcán 2021. november 28.

Vasárnap reggel, nem sokkal háromnegyed hét után érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint egy száz négyzetméteres családi ház egyik szobájában tűz keletkezett Alsózsolcán, a Kossuth Lajos utcában. A miskolci hivatásos tűzoltók rövid időn belül a helyszínre értek, a lakásba bejutva azzal szembesültek, hogy a szobában néhány négyzetméteres területen az ágy és a környezete égett, ahol egy eszméletlen embert találtak, akinek az életét már nem lehetett megmenteni.

Újabb áldozatot követelt a tűz, ezúttal Piliscséven 2021. november 26.

Péntek délután, nem sokkal fél négy után érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint egy családi ház egyik szobájából füst szivárog a Komárom-Esztergom megyei Piliscséven, a Szabadság utcában. Az esztergomi hivatásos tűzoltók rövid időn belül a helyszínre értek, addig a szomszédok bejutottak a lakásba és eloltották az égő ágymatracot és párnát, valamint egy eszméletlen embert találtak, akinek az újraélesztését megkezdték a mentők kiérkezéséig. A gyors beavatkozás ellenére az életét már nem lehetett megmenteni.

Tudomány a gyakorlatban 2021. november 26.

Kihirdették a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács idei pályázati eredményeit. A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Katasztrófavédelmi Tudományos Tanácsa által 2021-ben kiírt interdiszciplináris pályázatára olyan pályamunkák érkeztek, amelyek a szakmai munka gyakorlati kérdéseivel és problémáival foglalkoztak. A díjátadó egyúttal a Magyar Tudomány Ünnepének napja előtt is tisztelgett.

Tűzmegelőzés másképp – égett egy konténer a fővárosban 2021. november 26.

A katasztrófavédelem az idén is gyakorlati bemutatóval figyelmeztet az adventtől vízkeresztig tartó időszak veszélyeire. A tapasztalatok szerint ezekben a hetekben a tüzek száma megduplázódik. November huszonhatodikán a fővárosi tűzoltók egy konténerben berendezett szobát felgyújtva azt mutatták meg, hogy egyetlen apró lángocskából milyen hamar lehet mindent elpusztító tűz. A rendezvényen háromszáz füst- és ötszáz szén-monoxid-érzékelőt is átadtak a karitatív szervezetek képviselőinek.