Hírek aloldal fejlécképe

Szervezeti hírek

Földrengés, összedőlt házak, rengeteg áldozat 2023. október 04.

Így lehet összefoglalni néhány szóban a bulgáriai Montana térségében zajló ENSZ INSARAG gyakorlat forgatókönyvét. A negyvennyolc órás terepgyakorlaton a magyar HUSZÁR mentőszervezeten kívül görög, osztrák és török csapatok is dolgoznak. Valamennyi egység közepes kategóriájú városi kutató-mentő csapat.

Új katasztrófavédelmi teszt 2023. október 02.

Elkészült a katasztrófavédelem legújabb interaktív tesztje. Ezúttal a fűtési szezonnal, valamint a kéményellenőrzéssel kapcsolatos kérdések szerepelnek az online tudáspróba feladványai között.

Bulgáriába indult a HUSZÁR 2023. október 02.

Október 2-án reggel indult el a Bulgária északnyugati részén található Montana városába a HUSZÁR Mentőszervezet csaknem negyvenfős állománya, hogy ott egy negyvennyolc órás terepgyakorlaton ismét megszerezze az ENSZ INSARAG szerinti közepes városi kutató-mentő minősítést.

Halálos tűzeset Csobánkán 2023. október 01.

Egy nyolcvan négyzetméteres családi házban keletkezett tűz vasárnap délután Csobánkán, a Panoráma utcában. Három járművel tizennyolc tűzoltó percek alatt a helyszínre érkezett, ahol a ház szinte minden helyisége égett már, valamint az épület sűrű füsttel telítődött. A szentendrei hivatásos és önkéntes, valamint a pomázi önkormányzati tűzoltók több vízsugár segítségével előbb megakadályozták a tűz továbbterjedését, majd eloltották a lángokat, végül átszellőztették az ingatlant. Az oltás során a ház konyhájában egy idős, eszméletlen embert találtak, akit az egységek kivittek az épületből. A mentőszolgálat szakemberei megkezdték az újraélesztését, azonban az életét már nem lehetett megmenteni, füstmérgezésben meghalt.

Halálos tűzeset Bakonycsernyén 2023. október 01.

Vasárnap reggel fél kilenc előtt érkezett a bejelentés a katasztrófavédelemhez, amely szerint kigyulladt egy hétvégi ház Bakonycsernyén, az Akác utcában.

Lépcsőfutás a MOL Campuson 2023. szeptember 29.

Október utolsó hétvégéjén új helyszínen rendezi meg a katasztrófavédelem a hagyományos lépcsőfutó-bajnokságot. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület által szervezett versenyen a tűzoltók párban vagy egyénileg futnak fel az épület földszint alatti negyedik szintjéről a huszonkilencedik emeleten található kilátóteraszra.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság a Biztonság Hetén 2023. szeptember 26.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság a rendezvény nyitó- és zárónapján csaknem kétszáz embert szólított meg, a területi tűzmegelőzési bizottságok országszerte több mint tizenkétezer érdeklődővel vették fel a kapcsolatot. A gyakorlati bemutatók mellett két vármegye rádiós kampányt is indított. A Magyar Biztosítók Szövetsége és az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága által kezdeményezett Biztonság Hete programsorozat immár hetedik alkalommal jelentkezett.

Tiszti fogadalom és elismerések 2023. szeptember 26.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetői, illetve a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatók jelenlétében tettek többen tiszti fogadalmat szeptember 26-án a főigazgatóságon. A rendezvényen a főigazgató hősies helytállásáért, kiemelkedő teljesítményéért adott át elismeréseket az arra érdemeseknek.

Tragikus kimenetelű tűz Százhalombattán 2023. szeptember 25.

Hétfőn délután fél egy körül érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint Százhalombattán ég egy családi ház.

Csaknem hárommilliárd forint a katasztrófakockázatok felmérésére 2023. szeptember 21.

Az emberek biztonságát veszélyeztető potenciális veszélyforrások felmérését segíti az az uniós projekt, amelyet szeptember 21-én mutattak be a sajtó képviselőinek a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. Az új fejlesztésű értékelő rendszer több szervezet adatbázisából nyer adatokat, a kapott információkat összegyűjti és kiértékeli, és képes azokat különböző szempontok szerint szűrni is. Megállapítható például, hogy adott települést vagy területet milyen veszélyek fenyegetnek. Az új, korszerű rendszer a megelőző tevékenység és a lehetséges beavatkozások hatékonyabb térinformatikai támogatására alkalmas.

Informatikusok a főigazgatóságon 2023. szeptember 20.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon tartotta közgyűlését szeptember 20-án a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége. A rendezvény alkalmat adott arra, hogy a szakemberek megismerkedjenek a szervezet informatikai képességeivel.

Közös gyakorlat a vasúti balesetek felszámolásáról 2023. szeptember 20.

A katasztrófavédelem, a vasúttársaság, a mentőszolgálat, a rendőrség, illetve a vöröskereszt bevonásával katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlat zajlott szeptember 20-án a kaposvári kereskedelmi pályaudvaron. A közös tréning azt a célt szolgálta, hogy a résztvevők gyakorolják azokat a speciális mozzanatokat, amelyek a kötöttpályás közlekedésben bekövetkezett balesetek során felmerülhetnek.