Hírek aloldal fejlécképe

Szervezeti hírek

Munkában az alkotói pályázat zsűrije 2022. május 24.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság szakmai zsűrije május 24-én elbírálta az idei alkotói pályázat országos döntőjéig továbbjutott pályamunkákat. A legváltozatosabb kategóriában készült alkotások mindegyike a tűzoltói hivatást mutatta be.

Díszoklevél a tűzmegelőzésért 2022. május 23.

A Vöröskereszt és Vörös Félhold világnapja alkalmából a Magyar Vöröskereszt díszoklevélben fejezte ki köszönetét a katasztrófavédelem Országos Tűzmegelőzési Bizottságának. A kiváló együttműködésért járó elismerést Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, megbízott országos tűzoltósági főfelügyelő, az OTB ügyvezető elnöke vehette át.

Hét megye 252 településen lesz szúnyoggyérítés a héten 2022. május 23.

A héten 4 Bács-Kiskun, 65 Borsod-Abaúj-Zemplén, 3 Hajdú-Bihar, 6 Heves, 42 Jász-Nagykun-Szolnok, 4 Pest és 128 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen lesz szúnyoggyérítés.

Május 29-én megnyílnak a tűzoltólaktanyák 2022. május 20.

Minden gyermek szeretne tűzoltó lenni, a katasztrófavédelem pedig gyermeknapon lehetőséget is biztosít erre. Május utolsó vasárnapja a katasztrófavédelemnél ismét a kicsikről szól, megnyílnak előttük a tűzoltóságok kapui.

Gázrobbanás és tíz méterre felcsapó lángoszlop Nagykanizsán 2022. május 19.

Különböző gázhálózati veszélyhelyzetekkel, robbanással, tízméteres lángoszlopokkal találták szembe magukat a tűzoltásvezető beosztásban szolgáló tűzoltók az E.ON és a katasztrófavédelem május 19-i közös képzésén. Májusban és júniusban csaknem ötszáz hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltó vesz részt az E.ON nagykanizsai tanpályájára szervezett gyakorlati oktatáson. A tűzoltók a gázipari veszélyhelyzetekkel, a különféle oltási feladatokkal így életszerű helyzetben, mégis biztonságos körülmények között találkozhatnak.

Bokrétaünnep az új kecskeméti tűzoltólaktanyában 2022. május 18.

Az új kecskeméti tűzoltólaktanya építése ütemesen halad és látványos szakaszához érkezett. A laktanya elérte a legmagasabb pontját, hiszen elkészült a tömlőszárító torony is. Május 18-án bokrétaünneppel egybekötött bejáráson nyílt lehetősége a meghívott vendégeknek és a sajtó képviselőinek körbejárni a többfunkciós létesítményt. A beruházás várhatóan 2023 tavaszán fejeződik be.

A tűzvédelem és a tűzmegelőzés faipari vonatkozásai 2022. május 18.

„Tűzvédelmi és tűzmegelőzési szakmai konferencia – I. Faipar” címmel tudományos, szakmai konferenciát tartottak május 18-án a Soproni Egyetemen. A szakemberek azokat a kérdéseket járták körül, amelyek a katasztrófavédelem tűzvédelmi és tűzmegelőzési tevékenységében összefüggésben vannak a fával, illetve a faanyagokkal.

Halálos tűz egy kondorosi tanyán 2022. május 16.

Hétfő délután négy órakor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint a Békés megyei Kondoroson egy régi tanyaépületben egy holttestet és egy korábbi tűz nyomait fedezték fel.

13 megye 109 településén folytatódik a szúnyoggyérítés 2022. május 16.

Az elmúlt hetekben a Tisza és a Duna mentén folyamatos volt a szúnyoglárvák elleni biológiai védekezés. Repülőről folyadékot vagy granulátumot szórtak ki a szakemberek, máshol pedig gépkocsira szerelt nagynyomású permetezőkkel, vagy csónakokról juttatták ki a fehérjetartalmú biológiai készítményt a szúnyoglárvák élőhelyeire. Ez az eljárás kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el.

A fűtési szezonnak vége, de a szén-monoxid veszélye nem múlt el 2022. május 13.

A fűtési szezonnak vége, de ez nem azt jelenti, hogy a szén-monoxid veszélye is megszűnt volna. Nemcsak a fűtés miatt, hanem a nyílt égésterű vízmelegítők működésekor is keletkezhet szén-monoxid, márpedig meleg vizet egész évben használunk. A szén-monoxid veszélye tehát egész évben fenyeget.

Felkészítésen a humánszolgálat-vezetők 2022. május 12.

Kétnapos konferencián vettek részt a katasztrófavédelem humánszolgálat-vezetői május 11-12-én Balatonföldváron, a Hotel Jogar Továbbképző Központban. A szakemberek egyebek mellett a szakképzési rendszer átalakulásával, a fegyelmi tevékenységgel foglalkoztak, és gyakorlati példákon keresztül osztották meg egymással tapasztalataikat.

Megújult a katasztrófavédelem döntéstámogató rendszere 2022. május 12.

Új, részben saját fejlesztésű rendszert mutatott be május 12-én a katasztrófavédelem. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megtartott projektzáró-rendezvény célja az volt, hogy kiderüljön, a rendszer a műveletek sikerét, a gyors és hatékony belső kommunikációt szolgálja, a legmegfelelőbb, leggyorsabb és leghatékonyabb intézkedésekhez segíti hozzá a döntéshozókat. A Döntéstámogató rendszer elnevezésű európai uniós projekt 850 millió forintos vissza nem térítendő támogatásából, a Magyar Állam társfinanszírozásában valósult meg.