Hírek aloldal fejlécképe

Szervezeti hírek

Címzetes docens lett a főosztályvezető 2023. március 24.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi docensi címet adományozott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság veszélyhelyzet-kezelési főosztályvezetőjének, dr. Jackovics Péter tűzoltó ezredesnek.

Tragikus tűzeset Pécsen 2023. március 23.

Csütörtökön a déli órákban kigyulladt egy négyemeletes társasház földszinti lakása Pécsen, a Petőfi utcában. Tizenkilenc tűzoltó öt járművel percek alatt a helyszínre ért, és rövid idő alatt megfékezték a lángokat. A sűrű füsttel telítődött lépcsőházból az egységek három embert kísértek ki. A tűzzel érintett lakásban két ember tartózkodott, egyiküknek sikerült kimenekülni, a másik ember életén azonban már nem lehetett segíteni. A lángok a negyvenöt négyzetméteres lakás egyik szobájában keletkeztek, az ágy és annak környezete égett. A tűz pontos keletkezési okát és körülményeit a katasztrófavédelem vizsgálja.

Elhunyt Meilinger István nyugállományú tűzoltó alezredes 2023. március 23.

2023. március 10-én, életének nyolcvankilencedik évében elhunyt Meilinger István nyugállományú tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jogelőd szervezete, a BM Tűzoltóság Országos Parancsnokság egykori kiemelt főelőadója.

Elismerés Víz Világnapja alkalmából 2023. március 22.

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter huzamos időn keresztül végzett magas színvonalú, kiemelkedően eredményes munkája elismeréséül a 2023. évi Víz Világnapja alkalmából Kvassay Jenő Emlékérmet adományozott Maincz Tamásnak, a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság osztályvezetője, hatósági szolgálatvezető-helyettesének. Az elismerést a Belügyminisztériumban rendezett ünnepségen dr. Felkai László közigazgatási államtitkár adta át.

Országos tömeges mentési gyakorlat 2023. március 22.

Öt ágazat tizenkét szervezete részvételével országos tömeges mentési és sérültellátási gyakorlatot szervezett szerdán a Belügyminisztérium a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban. A művelet során a mentésben résztvevő szervek egy szimulált tömegszerencsétlenségen keresztül gyakorolták a tömeges sérülést okozó esemény következményeinek kezelését, az együttműködést, illetve felmérték a mentéshez, sérültellátáshoz szükséges eszközök, erők rendelkezésre állását.

Tragikus tűzeset a fővárosban 2023. március 21.

A hetedik kerületbe, az István utcába riasztották kedden reggel a fővárosi hivatásos tűzoltókat, ahol egy három emeletes társasház első emeleti, negyven négyzetméteres lakásában keletkezett tűz. A tűzoltók a sűrű füsttel telítődött lakásban egy embert találtak, akinek az életén már nem lehetett segíteni. A tűz a konyhában, a tűzhelyen felejtett étel miatt keletkezett, a lángok a közelben lévő bútorzatot is meggyújtották. A tűz pontos keletkezési okát és körülményeit a katasztrófavédelem vizsgálja.

Jelentősen nőtt a kéményseprő - ügyfélszolgálatok forgalma 2023. március 20.

2022-ben legtöbben a telefonos ügyintézést választották a kéményseprők ügyfélszolgálatán, de a webmailek száma, valamint az írásbeli és a személyes megkeresések száma is emelkedő tendenciát mutatott a korábbi évhez képest.

Ketten vesztették életüket Tatabányán 2023. március 17.

Péntek délelőtt kigyulladt egy tizenhat négyzetméteres faház Tatabányán, a Szőlőhegy úton. A város hivatásos tűzoltói rövid időn belül a helyszínre érkeztek és eloltották a lángokat. Oltás közben két embert találtak, akiknek az életét már nem lehetett megmenteni. Az eset körülményeit a katasztrófavédelem tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálja.

Előléptetést adott át Novák Katalin köztársasági elnök 2023. március 14.

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke, Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára, nemzeti ünnepünk március 15-e alkalmából tűzoltó vezérőrnaggyá léptette elő Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornokot. Az előléptetést március 14-én a Sándor-palotában vette át Erdélyi Krisztián, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveleti főigazgató-helyettese.

Egyre több a szabadtéri tűz 2023. március 14.

A napokban egyre több szabadban keletkezett tűzhöz riasztják a tűzoltókat, amelyek oka általában kerti zöldhulladék-égetésre vezethető vissza. Március 1-je óta, vagyis a két tavaszi hét alatt már 543 alkalommal keletkezett tűz a szabadban, a leégett terület pedig akkora, mint 603 futballpálya.

Elismerések a nemzeti ünnepen 2023. március 13.

Előléptetések ismertetése és elismerések átadása is a része volt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ünnepi állománygyűlésének, amelyet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére tartott a szervezet.

Elismerések a Belügyminisztériumban a nemzeti ünnep alkalmából 2023. március 13.

Alkotni és gyarapodni csak békében és biztonságban lehet – hangsúlyozta Rétvári Bence, miniszterhelyettes a Belügyminisztériumban az 1848-as forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából megrendezett központi ünnepségen. A március 13-án megtartott rendezvényen Pintér Sándor belügyminiszter elismeréseket adott át.