Hírek aloldal fejlécképe

Szervezeti hírek

Kihirdették az Alkotói Pályázat eredményeit 2024. június 14.

Izgatott gyerekekkel telt meg a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának előadóterme, a főváros tizedik kerületi tűzoltó-parancsnokságán működő intézményben pénteken hirdették ki a 2024-es alkotói pályázat eredményeit.

Elstartolt a Grimpday 2024. június 14.

A belgiumi Namurban megkezdődött a hagyományos, több napos kötéltechnikai gyakorlat és verseny, amelynek a lényege az, hogy a világ minden tájáról érkezett, speciális mászótechnikával dolgozó csapatok a legelképesztőbb helyekre jutnak fel, illetve onnan le, miközben fáradhatatlanul dogoznak a bajbajutottak megmentésén. A technikai bravúrokat bemutató, egyúttal szakmai fejlődésre, tapasztalatcserére szolgáló verseny résztvevői között a HUNOR alpintechnikai alegysége is ott van.

A nyár veszélyeire is felhívja a figyelmet a legújabb teszt 2024. június 14.

Elkészült a katasztrófavédelem legújabb interaktív tesztje. A téma ezúttal is aktuális: az aratáshoz kapcsolódó mezőgazdasági tüzek megelőzésével és a nyár veszélyeivel foglalkozó kérdéseket lehet megválaszolni.

A Nógrád vármegyei focisták idén a legjobbak 2024. június 12.

Tizenhét csapat, vagyis százhetven focista gyűlt össze szerda reggel a Szeged melletti Algyő településen. Ide várták a szervezők azokat a tűzoltócsapatokat, amelyek a BM OKF által kiírt kispályás labdarúgó bajnokságra neveztek. Ilyen tornát 2022-ben rendeztek utoljára, akkor a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei focisták bizonyultak a legjobbnak, így sok csapat őket tekintette a legerősebb ellenfélnek.

A hétvégén 244, hétfőn több mint 400 beavatkozás a vihar miatt 2024. június 10.

Hétfőn további viharok vonultak át az országon, a hét első napján több mint négyszáz tűzoltói beavatkozásra került sor, a legtöbb Nógrád vármegyében, ahol egy fa alá szorult kutyát is kiszabadítottak a tűzoltók.

Árhullám után indul a védekezés a szúnyogok ellen 2024. június 10.

A Dunán levonuló árhullám több, nagy kiterjedésű szúnyog-tenyészőhelyet hagy maga után, ez jelentős szúnyogártalomhoz is vezethet. Ennek megelőzése érdekében a folyó mentén biológiai módszerrel lépnek fel a szúnyoglárvák ellen.

Halálos tűz Boconádon 2024. június 10.

Hétfőn hajnali négykor kigyulladt egy családi ház a Heves vármegyei Boconádon a Balázshalmi utcában. Három járművel vonultak a tűzoltók a nyolcvan négyzetméteres földszintes házhoz, amelynek a tetőszerkezete és több helyisége is égett. A lángok megfékezése egy órát vett igénybe. A tűzoltók az épület átvizsgálásakor egy középkorú férfi holttestét és egy elpusztult kutyát találtak. A tűz keletkezési okának feltárására a katasztrófavédelem tűzvizsgálatot indít.

Földrengés volt Magyarországon 2024. június 08.

Károkról nem érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez.

Záróvizsgák a Katasztrófavédelmi Intézetben 2024. június 04.

Június harmadikán megkezdődtek a záróvizsgák a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézetében. Az idén száztizenegy hallgató fejezheti be tanulmányait.

Húszezer hektáron lesz szúnyoggyérítés 2024. június 03.

A héten Budapesten és öt vármegyében várható szúnyoggyérítés. A főváros harmadik, negyedik, tizenharmadik, huszonegyedik, huszonkettedik és huszonharmadik kerülete mellett Bács-Kiskun, Baranya, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Tolna vármegyében, összesen húszezer hektáron lépnek fel a vérszívók ellen.

Csongrádon találkoztak a tűzoltásvezetők 2024. május 30.

A tűzoltóknak számtalan váratlan és veszélyes helyzettel kell megbirkózniuk a mindennapi munkájuk során, de a folyamatosan fejlődő technológiai eljárások, a modern berendezések is naprakész felkészültséget és megújuló, egyre szélesebb körű tudást igényelnek a készenléti állomány tagjaitól. A katasztrófavédelem éppen ezért rendszeresen tart elméleti és gyakorlati oktatásokat és képzéseket. A legutóbbi, május 30-i felkészítés a BM OKF tűzoltósági főosztály és a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében zajlott.