Hírek aloldal fejlécképe

Szervezeti hírek

Tragikus tűzeset Bucsán 2024. február 24.

Éjfélkor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy a Békés vármegyei Bucsán kigyulladt egy romos épület. A Zrínyi utcában lévő házhoz három járművel vonultak a tűzoltók. Egy 45 négyzetméteres vályogház több szobája és a tetőszerkezete égett. A tűzoltóknak az oltáshoz a tetőt is meg kellett bontaniuk, az épület mennyezete részben leszakadt. A 20 négyzetméteren pusztító lángok megfékezése egy órát vett igénybe, a tűzoltók oltás közben találták meg az ott élő idős nő holttestét. Nem zárható ki, hogy a tüzet a kályhából kipattanó szikra okozhatta, azonban a tűz pontos keletkezési körülményeinek feltárására tűzvizsgálat indul.

Idén is lesz alkotói pályázat 2024. február 19.

2024-ben a Katasztrófavédelem Központi Múzeumával közösen hirdet alkotói pályázatot a katasztrófavédelem Országos Tűzmegelőzési Bizottsága.

Áldozatot követelt a tűz Cigándon 2024. február 18.

Vasárnap 17 órakor érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy kigyulladt egy ház Cigándon a Petőfi Sándor utcában. A tűzoltók három járművel vonultak az égő családi házhoz. A 90 négyzetméteres ház egyik 25 négyzetméteres szobája teljes terjedelmében égett. Ketten ki tudtak menekülni az épületből, őket füstmérgezéssel szállították kórházba. Egy mozgásában korlátozott középkorú férfi életét vesztette a tűzben. A tűzoltók 40 perc alatt megfékezték a lángokat, majd átszellőztették az épületet. A ház lakhatatlanná vált, az ott élők elhelyezéséről az önkormányzat fog gondoskodni. A tűz keletkezési okának feltárására tűzvizsgálati eljárás indul.

Tragikus tűz Sóskúton 2024. február 14.

Szerdán hajnalban, nem sokkal éjfél után érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy a Pest vármegyei Sóskúton kigyulladt egy épület. Egy százötven négyzetméteres családi ház kapott lángra az Ady Endre utcában. A tűzoltók két járművel vonultak a helyszínre, a romos épület több szobája és a tetőszerkezete is égett. Az érdi tűzoltók először megakadályozták a hetvenöt négyzetméteren égő lángok továbbterjedését, majd több oldalról eloltották a tüzet. Az épületben egy összeégett holttestet találtak. Az oltást nehezítette a házban és a környezetében felhalmozott lomok. A tűz keletkezési körülményeit tűzvizsgálat fogja feltárni.

Halálos tűzeset Anarcson 2024. február 13.

Kedden tizennyolc óra körül érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Anarcson a Vasút utcában két hete nem láttak egy embert, nem érik el, pedig az autója is a ház előtt van. A száz négyzetméteres családi házba a tűzoltók hatoltak be, majd megtalálták az ott élő középkorú férfi holttestét. Egy matrac égett korábban, amelytől az épület minden helyisége kormos lett. Az eset pontos körülményeit tűzvizsgálat fogja feltárni.

119 leendő tűzoltó kezdi meg a tanulmányait 2024. február 12.

2024. február 12-én a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban 119-en kezdték meg a több hónapos tűzoltószakmai képzést.

Elhunyt Dencsik Péter nyugállományú tűzoltó törzszászlós 2024. február 12.

2024. február 4-én, életének 70. évében, gyors lefolyású súlyos betegségben elhunyt Dencsik Péter nyugállományú tűzoltó törzszászlós, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jogelőd szervezete, a Központi Javítóüzem volt technikusa.

Idős férfi vesztette életét lakástűzben Gombán 2024. február 12.

Hétfőn kora délután érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint a Pest vármegyei Gombán egy elhunyt személyt és egy korábbi tűz nyomait találták meg. Egy járművel vonultak a tűzoltók a Vár utcai száz négyzetméteres családi házhoz, amelynek a hálószobájában volt tűz. Egy ágy és annak környezete égett korábban, tűzoltói beavatkozásra már nem volt szükség. A tűz keletkezési körülményeinek feltárására tűzvizsgálati eljárás indul.

Halálos szén-monoxid-mérgezés Érden 2024. február 10.

Szombat reggel háromnegyed nyolckor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Érden a Fecske utcában egy magatehetetlen embert találtak. A tűzoltók egy járművel vonultak a helyszínre. A 150 négyzetméteres családi ház hálószobájában szén-monoxidot mutattak ki. A hálószobában egy gázpalackról működő szieszta kályha üzemelt csukott nyílászárók mellett. Az idős nő életét már nem lehetett megmenteni. A szobában nem volt szén-monoxid-érzékelő.

Karácsondon követelt áldozatot a tűz 2024. február 09.

Péntek délután érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Heves vármegyében, Karácsondon tűz keletkezett egy családi ház konyhájában. A Petőfi Sándor úti épülethez egy járművel vonultak a gyöngyösi tűzoltók. A gázpalackról működő tűzhely és környezete égett egy négyzetméteren. A tüzet a tűzoltók kiérkezése előtt eloltották. A tűzben egy középkorú nő életét vesztette. A tűz keletkezési körülményeit tűzvizsgálat fogja feltárni.

Hála és köszönet 2024. február 09.

A Törökországot és Szíriát pusztító földrengés egyéves évfordulóján Törökország magyar nagykövetségének épületében fogadták február 8-án a hivatásos és önkéntes segítőket. Valamennyi felszólalónak volt személyes kötődése az egy évvel ez előtti katasztrófához, de ezúttal nem a kétségbeesés, hanem a hála és köszönet állt az esemény fókuszában.

Átvették oklevelüket a kritikusinfrastruktúra-védelmi biztonsági összekötők 2024. február 08.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar (RTK) Katasztrófavédelmi Intézetének (KVI) Kritikusinfrastruktúra-védelmi biztonsági összekötő személy szakirányú továbbképzési szakon végzett hallgatóinak oklevélátadó ünnepségére került sor február 8-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus Zrínyi termében. A képzés keretében a most végzettekkel együtt összesen száznegyvenkét ember szerzett szakirányú oklevelet.