Több mint hatszáz embert készítettek fel

2016. március 16. 17:00

Február tizenötödikén kezdődött meg a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében beszerzett mobilgátrendszerek használatára történő felkészítés, elsőként a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok polgári védelmi és műszaki szakemberei ismerkedtek a rendszerrel, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint hatszáz embert készítettek fel ezek használatára.

A 2015 évben felmérték és kijelölték azokat a helyszíneket, ahol a BM OKF által beszerzett mobilgátakkal az árvizek elleni védekezés hatékonysága fokozható. A mobilgát használatának egyik feltétele, hogy az erre tervezett állomány a gátak alkalmazásának módját elsajátítsa és szakszerűen tudja a gátrendszert kiépíteni.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében március másodikán kezdődött tizenegy helyszínen a felkészítés, amelyben hatszázötvenheten sajátították el a rendszer használatára vonatkozó ismereteket. Így Mátészalkán, Csengerben, Nagykállóban, Kisarban, Vásárosnaményban, Kisvárdán, Eperjeskén, Gávavencsellőn, Tiszadobon és Kemecsén folytak felkészítések a mobilgát használatával kapcsolatosan.  

Az elméleti felkészítésen a mobilgátrendszer jellemzőivel, annak részeivel, az összeszerelés módjával, a rendszer alkalmazhatóságával, valamint a betartandó biztonsági előírásokkal ismerkedtek meg a résztvevők, majd a szakszerű telepítés és a rendszer összeállításának sarkalatos pontjait tekinthették meg a képzésben részesültek. A harmadik szakaszban pedig a résztvevők nyolc-tízfős csoportokban gyakorolták a mobilgátelemek telepítését, vízzel való feltöltését, bontását és karbantartását.

A vízzel feltölthető tömlős mobilgát hatékony védelmet nyújt a hirtelen kialakuló árvizek ellen, de alkalmas a lassú lefolyású árvizeknél szükséges szakaszvédekezésre és a mentőerők tehermentesítésére is. Rendkívül gyorsan bevethető, telepítéséhez kevés emberre van szükség, rögzítés nélkül használható homokon, füvön, kavicson, zúzott kövön, aszfalton, betonon. Alkalmazható bel- és külterületen, tárolása egyszerű, könnyen szállítható, és ami különösen fontos, környezetbarát, így használata során nem keletkezik veszélyes hulladék. A mobilgátak hosszú ideje számítanak rendszeresen alkalmazott és megbízható védekezési eszköznek Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban. A mobilgát gyors védelmet jelent nehezen megközelíthető, rossz közlekedési infrastruktúrával rendelkező településeken is, hiszen működtetéséhez nincs szükség jelentős emberi erőkre, illetve eszközökre, emellett kiváltja, illetve jól kiegészíti a homokzsákos védekezést.