Két megyében minden út járható, a korábban kitelepített lakók visszaköltöznek

2013. június 16. 13:31

Az északi megyékben már olyan alacsony a Duna vízállása, hogy szinte minden településen elbonthatják a védműveket erősítő homokzsák-falakat és megkezdhetik a lakóterületek és a közterületek fertőtlenítését, mentesítését. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében bontják az ideiglenes védműveket, a megtámasztásokat és ürítik a homokzsákokat. Közben folyamatosan mennek a szivattyúk, hogy a belvízzel elöntött területek nagyságát csökkentsék és a mederből kinn rekedt vizet visszajuttassák a folyóba. A közutak rendbetétele is nagy ütemben halad, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében már nincs árvíz miatt lezárt útszakasz.

A Duna mentén kilencvenöt településen kell helyreállítási munkákat végezni, nyolc helyen már túl vannak ezen, míg hatvanhárom településen elkezdték a helyreállítást. Kilenc árvízzel sújtott településen végeztek a fertőtlenítéssel, ám a szakhatóság szerint az érintett területek jelentős részénél nem is lesz majd szükség erre a beavatkozásra. A folyó partján 102 kilométernyi útszakaszt adtak vissza a forgalomnak, vagyis jó szervezéssel és intenzív beavatkozással rövid idő alatt a lezárt utak több mint felén ismét közlekedhetnek az autósok. A korábban az ár által körülzárt Pilismaróthoz, Dömöshöz és Kisoroszihoz vezető utakon még kismértékű korlátozások vannak érvényben, de az ott lakók – saját felelősségükre – közlekednek az érintett szakaszokon.
A helyreállítási munkák támogatására a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala tizennégy multifunkcionális mentesítő eszközt helyezett üzembe. A magántulajdonban lévő házak mentesítését a tulajdonosok sok helyen már megkezdték az ingyenesen kiosztott fertőtlenítőszerrel, munkájukat járványügyi szakemberek segítik. Az Országos Közegészségügyi Intézet előírta, hogy a mentesítés során a természetes fürdőkben is vegyenek mintát és a vízszolgáltatóknak is gyakrabban kell ellenőrizni az ivóvíz minőségét.
Az árhullám miatt a korábbi napokban több mint 50 kilométeres hosszon kellett megerősíteni az állami védműveket, mostanra a megtámasztások, illetve magasítások több mint negyedét már visszabontották. Az önkormányzati tulajdonú fővédművek egy részénél is megkezdték a megerősítések bontását, összesen mintegy 120 kilométeres hosszon kell majd eltávolítani a homokzsákokat.
 
Győr-Moson-Sopron megyében huszonegy települést érintett a dunai árhullám, eddig kettőn fejezték be a helyreállítást, nyolc helyen végeztek a fertőtlenítéssel. Mentesítés után tizenöt kilométernyi közutat adtak vissza a forgalomnak, a megyében nincs már lezárt útszakasz. A szúnyogirtással, illetve gyérítéssel megbízott katasztrófavédelmi szakemberek irányításával szombaton este megkezdték a gyérítést a Szigetközben, eddig ötezer hektárnyi területen permeteztek. Az elöntött területen és az érintett települések körzetében folyamatosan ellenőrzik a szúnyogirtó akciók hatékonyságát. Földi, kémiai védekezést 46 ezer hektáron terveznek, két alkalommal, ugyancsak kétszer permeteznek repülőről mintegy 50 ezer hektáron, 20 ezer hektáros területen pedig légi-biológiai védekezést hajtanak vége az elkövetkező napokban.
 
Komárom-Esztergom megyében tizenhárom település vett részt a védekezésben, kisebb részükben már megkezdődött a fertőtlenítés és a mentesítés. Ma reggeltől három speciális autóval kezdik az érintett települések közterületein a fertőtlenítést napi 12 órában. A megyében vasárnap reggelig több mint 50 kilométernyi utat mentesítettek, még mintegy 25 kilométeres szakaszon van érvényben korlátozás. A 10-es főút több szakaszán, valamint a 117-es és az 1-es út egyes szakaszain már korábban feloldották útlezárást.
 
Pest megyében a másodlagos védvonalakat és az ellennyomó medencéket néhol már két napja elkezdték bontani, most már mindenütt ürítik a homokzsákokat és a kijelölt gyűjtőhelyre viszik a homokot. Ezt teljes kiszárítás után itt is fel lehet használni építkezéseken, ugyanakkor a fertőzésveszély miatt nem szabad játszóterek homokozóiba tölteni, vagy élelmiszer tárolására, például gyökérzöldségek tartósítására használni. Ahol megkezdték a magánterületek fertőtlenítését, ott a megrendelt fertőtlenítőszereket az önkormányzatok munkatársai osztják szét. Az elöntés miatt korábban kiköltöztetett lakók visszatértek otthonaikba, ők is megkezdhetik a mentesítést. Pest megyében huszonhat település védekezett az árhullám ellen, egy helyen fejezték be a helyreállítást és egy másik településen végeztek a fertőtlenítéssel. Húsz kilométernyi utat mentesítettek, majdnem kétszer ilyen hosszú szakasz vizsgálata és tisztítása vár még a szakemberekre. Dunakeszinél megnyitották a forgalmat a 14-es és 17-es kilométerszelvény között és újra járható a 2-es főút a 26-os kilométerszelvényig. Vasárnap üzemkezdettől ismét közlekednek a buszok a 11-es főúton Visegrád és Budapest között, és elindították a buszközlekedést a Szentendrei-szigeten a váci révig. Az árvízi utómunkálatok miatt még nem lehet közlekedni a hétvégén  a 11-es főúton Szentendre és Visegrád között, vasárnap reggel nyolctól este nyolc óráig az érintett szakaszra csak azok hajthatnak be, akik lakcímkártyájukkal tudják igazolni, hogy a főút mentén élnek. A lezárás egyik vége Szentendrén, a Pap-sziget vonalában, a másik Visegrádon, a Lepence-pataknál van.
 
Budapesten tíz kerületet sújtott az árvíz, két kerületben már befejezték a helyreállítást. A korábban lezárt utakat mentesítették, a fővárosban árvízi helyreállítás miatt nincs forgalomkorlátozás. A Margitszigeten ma is folynak a munkálatok, a szigetre a tervek szerint csak a jövő hét után, a teljes helyreállítást követően lehet bemenni.
 
Fejér megyében nincs forgalomtól elzárt út. Hét település vett részt a védekezésben, a helyreállítást két településen már be is fejezték. A korábban lezárt útszakaszok egytizedét, három kilométernyi utat mentesítettek eddig. A lakók is megkezdték ingatlanjaik fertőtlenítését, a Fejér megyei népegészségügyi szakemberek felügyeletével. Ercsinél szinte teljesen végeztek a védművek visszabontásával, a homok elszállításával, az utolsó fázis hétfőre marad. A Parti sétányt már korábban fertőtlenítették, így biztosították rendeltetésszerű használatát. Adonyban tegnap másfél kilométernyi útszakaszon fertőtlenítettek. Dunaújvárosban az Üdülő sorra is behajthatnak az autósok, a Halászcsárda villamosenergia-ellátását helyreállították, az árvízzel érintett közterületek fertőtlenítését elvégezték. Kulcson a korábban megcsúszott partfalat folyamatosan ellenőrzik, az önkormányzati ingatlanok talajfertőtlenítését és a szennyezett murva cseréjét elvégezték. A részben még most is víz alatt álló, ezért lezárt Hajós utca kivételével minden utcát fertőtlenítettek már a településen. Baracson hétfőre hagyják a bontás és a közterületek mentesítésének kis részét, a lakók viszont folyamatosan fertőtlenítik házaikat, udvaraikat. Kisapostagon visszabontották a homokzsák-falat, a homokot elszállították és fertőtlenítették az úttesteket. A többi közterület fertőtlenítését hétfőn folytatják.
 
Bács-Kiskun megyében kilenc település védekezett az árvízi károk ellen, a helyreállítást csak a vízszint csökkenése után kezdhetik el a szakemberek. A megyében mintegy nyolc kilométeres utat mentesítenek majd.
 
Tolna megyében hat települést veszélyeztetett a dunai árvíz, a helyreállítás többségükben a további apadás után kezdődhet. Eddig egy helyen végezték el a fertőtlenítést és a takarítást. Összesen nyolc kilométeres útszakaszon volt korlátozás, ezt kell mentesíteni a megyében.
 
Baranya megyében még napokig intenzív védekezés szükséges Dunaszekcsőnél és Mohácsnál, mert a Duna lassan apad, a vízszint továbbra is nagyon magas, másfél nap alatt alig 20 centiméternyit csökkent. Dunaszekcsőn tegnap is majdnem száz embernek kellett vigyázni és erősíteni a gátakat, a szivattyúk is folyamatosan dolgoznak. A védekezésben érintett három településen a helyreállítás az árhullám elvonulása után várható. Mohácson négy lakóház vízellátása került veszélybe, mert a közelükben beomlott az út és megrongálta a vezetékrendszert. A helyi szolgáltató légvezetékkel oldotta meg a családok vízellátását. Mohácson is csak az árhullám elvonulása és a most tapasztalhatónál jelentősebb apadást követően tudják kezdeni a helyreállítási munkálatokat.