A helyreállításban is számítanak a civilek és önkéntesek munkájára

2013. június 14. 11:35

Miközben a Duna hazai déli szakaszán még védekeznek a levonuló árvíz ellen, addig az északi és a középső megyékben már az áradás nyomainak eltüntetésén, az élet normalizálásán, azaz a helyreállításon dolgoznak. Utóbbi csaknem akkora kihívás lesz, mint volt a védekezés. Az első napok tapasztalatai alapján a civilekre és az önkéntesekre továbbra is számítani lehet. A fővárosban lassan áll helyre az élet, de ma reggeltől számos fontos közlekedési útvonal megnyílik a tömegközlekedés és a magánforgalom előtt.

A magyarországi folyószakaszokon összesen csaknem 708 kilométeren van árvízvédelmi készültség, rendkívüli készültséget 539 kilométeren – a Dunán Rajkától a déli országhatárig az állami védvonalakon – tartanak érvényben.
 
Nyolc megyében összesen ötvennégy településen folytatnak árvízi védekezést. Az árvíz miatt  három megyében huszonhárom település maradt áramszolgáltatás nélkül, ami 949 fogyasztói helyet érintett.

Nyolc megyében harminckét település 983 lakója várja még, hogy a kitelepítés után visszatérhessen otthonába, ők még önkormányzati befogadóhelyen és lakásokban, valamint rokonoknál laknak.
 
Hét megyében még mindig ötvenhét utat tartanak zárva az áradás miatt, és a hajózási tilalmat is csak a Duna egyes szakaszain oldották fel. Almásfüzitő és Esztergom, valamint Almásfüzitő és Komárom között a vasúti közlekedés mindkét irányban szünetel. Június 7-e óta a Duna teljes magyarországi szakasza fölött repülési tilalom van érvényben.
 
Baranyában tetőzött a Duna, gondosan ügyeltek a védművekre
 
Baranya megyében Dunaszekcsőnél 977, Mohácsnál 964 centiméteren volt a legmagasabb vízállás. Szerdáról csütörtökre virradóan Dunaszekcsőn éjszaka megfeszített árvízvédelmi munka folyt – javították a töltést, egy szakaszon és meg is kellett azt támasztani, miközben egy másik helyszínen nyúlgátat, másutt ellennyomó medencéket építettek. Csütörtökön és péntekre virradó éjjel már a megépült védműveket figyelték és őrizték, illetve szivattyúzással vízmentesítettek a gátak mögött. A településen egy trafóállomást és egy 10 kV-os kábelt a löszfal mozgása miatt elővigyázatosságból a szolgáltató áramtalanított. Ez hat fogyasztónál okozott áramkimaradást mintegy húsz percig. Mohács belvízzel fenyegetett részén csütörtökre befejezték a házak körbefóliázását, illetve kitisztították a vízelvezető árkokat, a városban a védmű megfelelő magassága miatt egyéb védekezésre nincs szükség. Figyelőszolgálat működik, szükség szerint szivattyúznak. Báron öt polgárőr látott el figyelőszolgálatot. A  megyében – ahol a mohácsi és bajai árvízvédelmi szakaszokon rendkívüli készültséget tartanak – csütörtökön összesen háromszázkilencen dolgoztak a gátakon.
 
Tolnában jobbára már csak őrizték a gátakat és a védműveket
 
Tolna megyében Bátán a megcsúszások veszélye miatt már korábban bordás megtámasztással megerősítették a védműveket, valamint elkészítették a szükséges ellennyomó medencéket is. Csütörtökön már csak ellenőrizték ezeket és szükség esetén szivattyúztak. Dunaföldváron a vízmérce az ideiglenes védmű szintje alatti vízszintet mutat, ezért itt csak figyelőszolgálat működött tegnap, hasonlóképpen Paksnál  is figyelték a folyó szintjét és a gátak állapotát. Elzárt település a megyében nem volt, a korábbi kitelepítés során huszonhárman rokonoknál, négyen pedig a bátai sportcsarnokban kaptak szállást.
 
Bács-Kiskunban is csökkentették a hivatásos állomány létszámát
 
Bács-Kiskun megyében az érintett Duna-szakaszokon összesen 134 kilométeren rendkívüli árvízvédelmi készültség volt érvényben. A folyó áradása Bajánál befejeződött, lassú apadás kezdődött meg, a vízállás jelenleg stagnál. A tassi zsilip melletti üdülőterület utcáin lévő belvizet szivattyúzással csökkentették csütörtökön. Dunapataj, Solt, Harta települések térségében a nyári gát elérte a tervezett szintet, a gátak teljes szakaszát ellenőrizték. Szükség esetére az emberi és gépi erőforrások rendelkezésre álltak a védművek megerősítésére, a hibák kijavítására. Csökkentették a védekezésben résztvevő hivatásos állomány számát, a HUNOR és a HUSZÁR mentőcsapatokat is kivonták a területről. A figyelőszolgálatot hivatásosok látják el. Az észlelt hibák kijavítását Baján hivatásosokból álló gyorsreagálású egységek végzik a munkagépeket kezelő civilekkel közösen.
 
Fejér megyében már a helyreállításon dolgoznak
 
Noha a megyében tegnap is érvényben volt még a rendkívüli árvízvédelmi készültség az Adony-Ercsi árvízvédelmi szakaszon, az árvízzel érintett hét település mindegyikén megkezdődött a védművek visszabontása, néhány helyszínen a felgyülemlett vizek szivattyúzása, a Duna a Fejér megyei szakaszon folyamatosan apad. A vízszint csütörtökre több mint egy métert apadt, Ercsiben, a kikötőnél a sétány is felszínre került, itt a folyó visszahúzódott a medrébe. Kisapostagon a megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoporttal folytatták csütörtökön reggeltől a helyreállítási munkálatokat. A Fejér megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoport hetvenhárom tagja két váltásban végzi a szükséges feladatokat. Kisapostagon a Duna vízszintje már a Panorámai úti ingatlanoknál épített nyúlgát alatt volt, megkezdték a védmű bordás megtámasztásának és az úgynevezett kazettás medencéknek a bontását, százan dolgoztak ezen tegnap. Adonynál a Lórév felé vezető útról szintén visszahúzódott a folyó, az útszakaszt a tisztítás és a fertőtlenítés után megnyitják. Az ártéri ingatlanoknál továbbra is egy métert maghaladó a vízmagasság. Dunaújvárosban, a Szalki-szigetnél is jelentősen apadt a Duna, már a halászcsárda sincs vízben. A szigetre a teherforgalom célirányosan megindult, azonban személygépjárművek továbbra sem hajthatnak be. A rendőrség a Szalki-szigetet folyamatos ellenőrzés alatt tartja. Kulcson és Baracson a meglévő védművek ellenőrzése zajlik. Fejér megyéből még szerdán este hazaindultak a Heves, a Nógrád, a Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint a Vas megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoportok, amelyek az elmúlt napokban segítették az árvízi védekezést Kisapostagon. A településen csütörtök reggeltől a székesfehérvári, a sárbogárdi és a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók vesznek részt a helyreállításban.
 
Budapest – újabb vonalakon indul meg a közlekedés pénteken, a Margitsziget zárva tart
 
Ma hajnalban megnyitják a Döbrentei utcát, a Lánchíd utcát, a Bem rakpartot, a Fő utcát és a Bem teret a közúti forgalom előtt. A reggeli helyszíni bejárás nyomán dől majd el, hogy a H5-ös HÉV péntek déltől, avagy csak szombat hajnaltól közlekedik-e újra a teljes vonalon, tehát a Batthyány téri végállomásáig. Már csütörtök reggel óta használhatják a gyalogosok és a kerékpárosok is az újpesti vasúti hidat, megnyitották a forgalom előtt a Horvát utcát és a Fazekas utcát is a Margit körút és a Csalogány utca közötti szakaszon. A 7,5 tonnánál nehezebb teherjárművekre vonatkozó korlátozást is feloldották csütörtök délelőtt. A Margit-híd alatti átjáró azonban továbbra is zárva marad, illetve a HÉV-állomás mellett továbbra is tilos kerékpározni a Margit-híd budai hídfőjénél. A Margitsziget szintén zárva tart, ezért a 26-os autóbuszok nem közlekednek, a 4-6-os villamosok nem állnak meg a Margitszigetnél. A fővárosban is több helyszínen megkezdődtek az árvíz utáni kármentesítési és helyreállítási munkák: a Batthyány téren, a Bem rakparton, a Margitszigeten, a Váci úton, a harmadik kerületi Római-parton, továbbá az Erzsébet-híd és a Lánchíd pesti hídfőjénél. A Margitszigeten a Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai nagy erőkkel dolgoznak a fővédmű homokzsákjainak elbontásán. A helyreállítási munkákban részt vevő szakembereken kívül más továbbra sem léphet be a szigetre, mert ott sok munkagép dolgozik. Emellett a park belső területeinek megközelítése fokozottan balesetveszélyes, elsősorban a meglazult gyökérzetű fák, valamint a pangó vizek okozta talajsüllyedés miatt. A főváros védelmi bizottsága csütörtökön úgy nyilatkozott: a helyi önkormányzatokkal közösen intézkednek az ártérről kitelepített lakosok mihamarabbi visszakötözése érdekében. Ehhez első lépésként az utakat kell megtisztítani. Azokat a lakókat, akik ezt önerejükből megkezdik, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai szakértői és technikai segítséggel támogatják. A védelmi bizottság adatai alapján a 167 kitelepítettből csütörtök éjfélig harmincan térhettek vissza otthonukba, valamennyien huszonegyedik kerületi lakosok.
 
Pest megye – a helyreállításon dolgoznak már a legtöbb helyszínen
 
Pest megyében a védekezést néhány településen még folytatják, de ez már inkább csak a figyelőszolgálatok működtetését jelenti a legtöbb helyen. Ahol a vízszint csökkenése megengedi, már a helyreállításon dolgoznak a szakemberek és az állampolgárok, és tizenöt településen a kárfelmérés is megkezdődött. Még további hét településen kell ezt elvégezni. A megyéből 246 tűzoltó indult haza Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, további harminchat irányítótiszt is visszatért az őt küldő szervezethez. A helyreállítási munkák során őket Pest megye állományának tagjai váltják majd fel. Tahitótfaluban tizennégy, Szigetmonostoron harminc Pest megyei tűzoltó lát el szolgálatot. Szivattyúzási munkálatokat végeznek és a biztonság kedvéért továbbra is működtetik a figyelőszolgálatot. Leányfalun is mérsékelték az árvízvédelmi készültséget, a gátak állapota megfelelő. A Kemping utca kivételével mindenhol elbontották a másodlagos védműveket. Kisoroszi Alsó Tordák elnevezésű területén felmérték tegnap a kitelepítettek visszahelyezésének lehetőségét. Az elektromos ellátás akadálytalan, a víz levonult a területről, figyelőszolgálat működik. Ma itt is megkezdik az árvízvédelmi töltés bontását. Szigetmonostoron elkezdődött tegnap a védművek bontása, az elektromos áram visszakapcsolása. A kitelepítettek zömmel visszatérhettek otthonukba. Szentendrén hat helyszínen szivattyúznak. Az Ady Endre utcán a Duna korzó felőli részen az úton lévő kiegyenlítő medencéket visszabontották csütörtökön. A fertőtlenítéshez szükséges anyagokat az önkormányzat megrendelte. Tahitótfalunál a 11-es főúton kiépített védmű részleges elbontása lehetővé tette a forgalom félsávon történő elindítását. A megye többi településén is szivattyúznak, több helyütt már bontják a védművet és fertőtlenítenek. Tegnap este fél tíz után a 2101-es számú úton Ipolydamásd és Letkés között ismét megindulhatott a forgalom.
 
Komárom-Esztergom megyében szivattyúznak, megkezdődött a kárfelmérés
 
Komárom-Esztergom megyében továbbra is 67,5 km töltésen van rendkívüli árvízvédelmi készültség, a folyó az egész megyei szakaszán apad. Csütörtökön is ellenőrizték Almásfüzitőn, a hetes számú vörösiszap-tározót. A megyében Táton két, Dunaalmáson hat, Pilismaróton kettő, Esztergomban három szivattyúval dolgoztak csütörtökön. Esztergomnál a 10-es úton bontják az ideiglenes gátat a MOL üzemanyagtöltő állomásnál, teljes útzár mellett. A megye területén továbbra is vannak lezárt vasútvonalak vagy szakaszok. Esztergom-Komárom között bizonyos szakaszon a vasúti közlekedés szünetel, az engedélyezett szakaszon pedig sebességkorlátozás van. Almásfüzitő és Esztergom között nem járnak a vonatok. A Bécs-Budapest vasútvonal Komárom-Almásfüzitő szakasza még mindig le volt zárva csütörtökön. Itt vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. 
 
Győr-Moson-Sopron megyében az egyetemisták is bontják az ideiglenes gátakat 
 
Győr-Moson-Sopron megyében péntek hajnalig három településen zajlott helyreállítással kapcsolatos beavatkozás. Mecséren, Zselykepusztán és Gönyűn védműveket bontottak vissza közmunkások és önkéntesek bevonásával. Az önkéntes munka keretében homokzsákokat szedtek vissza a veszprémi Pannon Egyetem hallgatói és a Kisalföld Erdőgazdaság Zrt. közmunkásai. Az árvízi jelenségek figyelésére kialakított figyelőszolgálat minden érintett településen továbbra is működik.

Fotó: H. Szabó Sándor - ORFK