Bontják a védműveket, kezdődhet a helyreállítás

2013. június 13. 20:41

Ma Mohácsnál tetőzött a Duna, 964 centiméteren. A Duna felső szakaszán egyre csökken azoknak a településeknek a száma, ahol védekezési munkát kell folytatni, legtöbb helyen már a helyreállítás előkészületei zajlanak, van ahol már neki is láttak a mentesítésnek.

Győr-Moson-Sopron megyében már csak három településen van árvízi védekezéssel kapcsolatos beavatkozás vagy tevékenység. Mecséren, Zselykepusztán és Gönyűn visszabontási munkálatok folynak és a homokzsákokat ürítik. A többi, védekezésben már nem érintett településen figyelőszolgálatokat működtetnek az árvízi jelenségek miatt. Győrújfalura ezeregyszáztizenegy ember települt vissza.
 
Komárom-Esztergom megyében is intézkedtek a védművek bontása után megmaradó anyagok elszállításáról és tárolásáról. A Duna 18 órakor Komáromnál 573, Esztergomnál 586 centiméteren állt. Kora délután az esztergomi MOL kútnál is megkezdték a gátak bontását, ehhez az ott dolgozó tűzoltók a rendőrség és a közútkezelő munkatársaitól kértek segítséget, akik lezárták az utat és figyelmeztető táblákat helyeztek ki.
 
Pest megyében járják a helyszíneket azt vizsgálva, hol nincs már szükség a gátakra. Több helyen megkezdték a másodlagos védművek, az ellennyomó medencék visszabontását és a vízelvezető csatornák fedeleinek felszabadítását, azonban az elsődleges védvonalakat továbbra is fenntartják az érintett településeken. Szentendrén, Dunabogdányon, Vácott, Szobon és Verőcén bontják a másodlagos védvonalakat. A felgyűlt hordaléktól és iszaptól mentesítik a területet Vácott, Szobon pedig ellenőrzik az ingatlanokat, hogy biztonságban visszatérhessen az a hatvannégy lakó, akinek korábban el kellett hagynia otthonát.
 
Budapesten már csak a Római-parton és a Margitszigeten vannak védekezési munkálatok. Előbbi helyen figyelőszolgálat működik, utóbbin pedig folytatták a vízeltávolítást és megkezdték a fertőtlenítést, takarítást. A harminc kitelepített csepeli lakos ma visszaköltözhetett otthonába.
 
Fejér megyében is megkezdődött a helyreállítás. Kisapostagon reggel óta szivattyúzzák a vizet, megkezdték a védművek bontását, ahogy Ercsinél is. Adonynál a Lórév felé vezető útszakaszt a takarítás és fertőtlenítés után újra megnyitják. Kulcson és Baracson a meglévő védműveket folyamatosan ellenőrzik. Ercsi és Adony között a 6-os úton, a 38-as és 56-os kilométerszelvény között délután kettőtől feloldották a korlátozást, most már a három és fél tonna össztömegű járművek is közlekedhetnek azon a szakaszon.
 
Bács-Kiskun megyében Bajánál megkezdődött a Duna lassú apadása, 18 órakor 978 centiméter volt a vízállás. A Petőfi-szigeten a fakadó vizek miatt állandósult a szivattyúzás. Itt várhatóan a kora esti órákra sikerül felszámolni a mintegy 500 méteren elterülő, szennyvízzel kevert folyóvizet.
 
A Tolna megyei Bátán a megcsúszások elkerülése érdekében bordás megtámasztásokat és ellennyomó medencét építettek három szakaszon, illetve megerősítették a gátat. Az építményeket folyamatosan ellenőrzik, szükség esetén szivattyúznak. Az elmúlt órákban 300 homokzsákot használtak fel. Az egyik vályogháznál a talajvíz megemelkedése miatt a tartófal felvizesedett, a padlózat megsüllyedt. Mivel a ház statikai állapota nagymértékben változhat, az ingatlant a település jegyzője lezárta és lepecsételte. Dunaföldváron és Pakson figyelőszolgálat működik.
 
A Baranya megyei Dunaszekcsőn 977 centiméterrel tetőzött a Duna. A településen folyamatosan szivattyúznak, a védgátat erősítik és megtámasztják, valamint ellennyomó medencéket építenek ki. A legtöbb helyen a beszivárgó vizek ellen kell védekezni. Mohácson ma tetőzött a folyó, 964 centiméter volt a legmagasabb vízállás, azóta néhány centit már apadt, délután négykor 962 centiméternél állt a vízszint. A legnagyobb problémát most a Szent János utca okozza, ahol az egyik részen az úttest öt méter szélességben, tíz méter hosszan berogyott, az úttest alatt az egyik vízvezeték eltörött. Az utca másik részén egy ház alatt a víz kimosta a földet, lakóját biztonsági okokból ki kellett költöztetni. Bár településen figyelőszolgálatot látnak el és szükség esetén szivattyúznak.
 
A Nemzeti Közlekedési Hatóság az árvízvédelmi művek biztonsága érdekében elrendelt hajózási tilalmat a Duna egyes szakaszain június 14-én 13 órától, más szakaszain  június 16-án 8 órától feloldja.

Fotó: H. Szabó Sándor - ORFK