Katasztrófavédelmi mobil labor (KML) aloldal fejlécképe

Katasztrófavédelmi mobil labor (KML)

KATASZTRÓFAVÉDELMI MOBIL LABOROK (KML)

Veszélyes anyagokat szállító kamionok, vonatok balesete, vegyi üzemekben, kórházakban, hulladéktárolókban és hasonló, veszélyes anyagokat kezelő és használó létesítményekben, üzemekben bekövetkező rendkívüli események következtében olyan anyagok kerülhetnek a környezetbe, amelyek súlyosan károsíthatják az emberek egészségét.

A KML a veszélyes anyagok jelenlétével, kiszabadulásával, környezetbe kerülésével járó balesetek, természeti és civilizációs katasztrófák esetén az elsődlegesen beavatkozó állomány (tűzoltók, mentők, rendőrök) biztonságos munkafeltételeinek megteremtése, a veszélyes anyagok felderítése, kimutatása, valamint a lakosság és a környezet védelme érdekében kerültek létrehozásra. Ezek a csoportok biztosítják a veszélyhelyzet értékelését szolgáló kiinduló adatok gyűjtéséhez, rendszerezéséhez és feldolgozásához, valamint a mérgező, fertőző vagy sugárzó anyagok helyszíni és laboratóriumi meghatározásához szükséges feltételeket és szükség esetén közreműködnek a mentesítési feladatok koordinációjában.

Magyarország védelmét hivatali munkaidőben jelenleg 18 db megyei KML, valamint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéri és a Fővárosi KML szolgálatai látják el. A megyei KML-ek hivatali munkaidőben 20 perces, hivatali munkaidőn túl 60 perces készenléti idővel, a Főváros és a Repülőtéri KML a nap 24 órájában 2 perces riasztási idővel 24/48 órás munkarendben ad szolgálatot. 

Riasztás esetén a kijelölt állomány speciálisan felszerelt – úgynevezett KML-ADR, illetve nagyfelépítményes KML – gépjárművel vonul a kárhelyre a radiológia, biológiai, valamint vegyi felderítést végrehajtása céljából. A KML-ek hétköznapi munkájuk során a katasztrófavédelmi igazgatóságok működési területén a veszélyes anyagok szállításával (ADR, ADN, RID) kapcsolatos ellenőrzésekben is részt vesznek, továbbá végzik a baleseti kivizsgálásokat, valamint a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek időszakos hatósági ellenőrzéseit és baleseti kivizsgálásait is.

A beavatkozó állomány komplex, átfogó oktatás során speciális vegyi, biológiai és radioaktív anyagokkal kapcsolatos ismereteken és azok detektálásának módszerein kívül egészségügyi, járványügyi, pszichológiai, híradó-technikai, térképészeti és GPS használati képzésben részesül. A méréstechnikai ismeretek és gyakorlat mellett a végrehajtó személyek kreativitásának, pszichikai és fizikai állóképességének növelésére is nagy hangsúlyt fektetnek.