KEHOP 1.6.0-15-2022-00031 Komplex tűzoltó gépjárműfecskendők rendszerbe állítása

A Kormány a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében kiemelt projektként nevesítette a Komplex tűzoltó gépjárműfecskendők rendszerbe állítása című fejlesztést, és megvalósítóként kijelölte a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot.

Cél a katasztrófavédelmi szervek gépjármű-technikai állományának fejlesztése olyan komplex tűzoltó gépjárműfecskendőkkel, amelyek képesek az erdő- és vegetációs tüzek terjedésének hatékony megakadályozására, egyben képesek más összetett, speciális feladatok ellátására is.

Ehhez a katasztrófavédelem olyan gépjárműveket tervez beszerezni, amelyek:

  • képesek az infrastrukturális hiányosságok (például az aszfaltozott utak hiánya), valamint a nehéz domborzati viszonyok leküzdésére,
  • fel vannak szerelve avaroltóval, a tüzek gyors körülhatárolásának érdekében,
  • képesek menet közbeni szivattyúüzemre, ezáltal az oltás folyamatossá válhat,
  • tartalmaznak speciális erdőtűzoltó szakfelszereléseket.

A komplex gépjárműfecskendők nemcsak tűzoltási feladatokra alkalmasak, hanem műszaki mentésre is, köszönhetően a modern, energiahatékony akkumulátoros mentőeszközök málházásának. Ezen könnyen kezelhető, mobil műszaki mentő eszközök felhasználásával az erdőkben és szabad területeken található tanyákban, gazdálkodó létesítményekben, továbbá az épített környezetben lévő szabad területen keletkezett káresetek is hatékonyan kezelhetők.

A projektben 37 gépjárműfecskendő beszerzését tervezzük.

A klímaváltozással szoros összefüggésbe hozható a vegetációs-, az erdő- és avartüzek egyre gyakoribb kialakulása is. Mivel az okok és a következmények kialakulását teljességgel nem lehet megakadályozni, ezért a katasztrófavédelemnek a hangsúlyt a felkészültségre, az operatív és hatékony beavatkozási készségre kell helyeznie, a másodlagos károk hatékony mérséklése érdekében.

A projektben igényelt támogatás összege 10 milliárd 100 millió forint.

Projekt azonosítóKEHOP 1.6.0-15-2022-00031
Projekt címeKomplex tűzoltó gépjárműfecskendők rendszerbe állítása
Kedvezményezett neveBelügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Támogatási összeg 10 100 000 000 forint
Támogatási intenzitás (%)100 %
A projekt tervezett fizikai befejezése2023.12.30.

 


Kapcsolódó hírek, közlemények:


2023. május 16. - Komplex tűzoltó gépjárműfecskendők rendszerbe állítása KEHOP 1.6.0-15-2022-00031 2023. május. 16.