Lezárult a tűzoltógépjármű-projekt

2023. november 22. 10:45

Oktatás keretében mutatta be legújabb gépjárműveit a sajtó képviselőinek a katasztrófavédelem november 22-én. A Komplex tűzoltógépjármű-fecskendők rendszerbe állítása elnevezésű, KEHOP 1.6.0-15-2022-00031 azonosítószámú projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, annak köszönhetően harminchét jármű készült el.

A sajtó képviselői a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Laktanya utcai objektumában ismerhették meg az új, MAN alvázra épült, 320 lóerős teljesítményű tűzoltógépjárműveket.

Ahogy a rendezvényen Fülep Zoltán tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő elmondta, a katasztrófavédelem folyamatosan napirenden tartja a gépjárműpark fejlesztését. A főfelügyelő hozzátette, egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási események, így például a szárazság, amely nagy kiterjedésű vegetációs tüzekhez vezet. Ezért korszerű műszaki megoldást kell találni arra, hogy a vízhiányos területeken is megfelelő mennyiségű oltóvíz álljon rendelkezésre. 

A főfelügyelő projektismertetője után Nemecz Péter tűzoltó alezredes, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ műszaki szakcsoportvezetője mutatta be az új járművek műszaki paramétereit. Elmondta egyebek mellett, hogy a kéttengelyes kivitelű, négykerék-meghajtású fecskendők menet közben szivattyúüzemre kapcsolva folyamatosan képesek oltani. 

Bohán László tűzoltó százados, a műszaki szakcsoport főtanára oktatás keretében bemutatta a málhafelszerelést az érdeklődő újságíróknak és az oktatási központ hallgatói csoportjának. A tájékoztatót tűzoltási bemutató zárta.

A projekt az Európai Unió 10 milliárd 100 millió forintos vissza nem térítendő támogatásából, a Magyar Állam társfinanszírozásában valósult meg. Annak eredményeként a főváros és a vármegyei igazgatóságok járműparkja új gépjárművekkel gyarapodik majd.

Fotó: Szőke Péter BM OKF