Így készülnek a katasztrófavédelem legújabb tűzoltójárművei

2023. augusztus 22. 15:27

Üzemlátogatás keretében mutatta be a sajtó képviselői számára legújabb gépjárműveinek összeszerelési folyamatát a katasztrófavédelem augusztus 22-én. A Komplex tűzoltó gépjárműfecskendők rendszerbe állítása elnevezésű, KEHOP 1.6.0-15-2022-00031 azonosítószámú projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, annak köszönhetően harminchét jármű beszerzése történik meg.

A sajtó képviselői a BM Heros Zrt. Ezüstfa utcai telephelyén tekinthettek bele az új, MAN alvázra épülő, 320 lóerős teljesítményű tűzoltógépjárművek összeszerelésének folyamatába. 

Ahogy Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, országos tűzoltósági felügyelő elmondta, a katasztrófavédelem folyamatosan napirenden tartja a gépjárműpark fejlesztését. A főfelügyelő hozzátette, hogy az újonnan megjelenő és egyre gyakoribb veszélyhelyzetek rendkívül nagy leterheltséget jelentenek mind a készenléti, mind a gépjárműállomány számára.

A klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási események, így például a szárazság, amely nagy kiterjedésű vegetációs tüzekhez vezet. Ezért például korszerű műszaki megoldást kell találni arra, hogy a vízhiányos területeken is megfelelő mennyiségű oltóvíz álljon rendelkezésre. A BM OKF célja, hogy az egyre gyakoribb erdő- és bozóttüzek felszámolását a nehezen megközelíthető helyeken is hatékony műszaki felszereltséggel és megfelelő mobilitással rendelkező gépjárművek támogassák. Az ezredes úgy fogalmazott, mindig születnek korszerű és új megoldások, a katasztrófavédelem egyik feladata pedig az, hogy reagáljon az új igényekre és beépítse ezeket a beavatkozások, a tűzoltás, a műszaki mentés folyamataiba. Fülep Zoltán elmondta azt is, a gépjárműfecskendők komplexitása azt jelenti, hogy a járművek kiegészülnek a legmodernebb málhafelszerelésekkel, valamint erdőtüzek oltására alkalmas berendezésekkel, ezen kívül a járművek  bonyolult műszaki feladatok, mentési munkálatok elvégzésére is alkalmasak.

A főfelügyelő tájékoztatója után Pintér István, a BM HEROS Zrt. gyártásigazgatója kalauzolta az üzemcsarnokban az érdeklődőket. Az új járművek műszaki paramétereit ismertetve elmondta, hogy azok 4000 literes beépített víztartállyal és 250 literes beépített habképzőanyag-tartállyal rendelkeznek, menet közben szivattyúüzemre kapcsolva folyamatosan képesek oltani. A kéttengelyes kivitelű, négykerék-meghajtású fecskendőkben 150 literes üzemanyagtartályt alakítottak ki.

Az üzemlátogatás során nemcsak a készülőfélben lévő járműveket, hanem a már elkészült fecskendőket is megtekinthették a sajtó képviselői.

A projekt 2023 novemberében zárul, az Európai Unió 10 milliárd 100 millió forintos vissza nem térítendő támogatásából, a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg. Annak eredményeként a főváros és valamennyi vármegyei igazgatóság járműparkja új gépjárművekkel gyarapodik majd.

Fotó: Szőke Péter BM OKF