KEHOP-1.6.0-15-2022-00030 Logisztikai raktárcsarnok építése – II.

 

Egy-egy nagy kiterjedésű katasztrófa bekövetkeztekor a katasztrófavédelem kiemelt feladata a lakosság épségének, egészségének és anyagi javainak megóvása. A sikeres védekezés érdekében kulcsfontosságú, hogy érvényesüljön az úgynevezett 5M logisztikai elv, vagyis a szakanyagok a megfelelő időben, a megfelelő helyen, a megfelelő mennyiségben, a megfelelő minőségben és a megfelelő költségek mellett álljanak rendelkezésre. A katasztrófavédelem logisztikáért felelős szervezetének ehhez kapcsolódó hosszú távú stratégiája szerint a logisztikai folyamatokat a hatékony működés érdekében optimalizálni kell.  

Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, a szervezet raktározási képességét a 2019 végén használatba vett korszerű logisztikai raktárcsarnokon túl is bővíteni kell. A központi raktárbázis területén létrehozandó újabb csarnok lehetővé teszi a hosszan elhúzódó káresemények felszámolásához, elhárításához, valamint a járványok elleni védekezéshez, a humanitárius katasztrófák következményeinek enyhítéséhez szükséges készletek gyors helyszínre juttatását.

Ennek keretében egy újabb, az előzőhöz hasonlóan nagyjából 44x18 méteres, hatméteres belmagasságú, fűthető csarnok épülhet, emellett a projekt keretében a katasztrófavédelem beszerez elektromos villástargoncát a raktárban tárolt anyagok szakszerű és gyors mozgatásához, komissiózáshoz. Az új csarnokba kerülhetnek a Belügyminisztérium Állami Céltartaléka részét képező védekezési anyagok, eszközök, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság részére raktározott anyagok, valamint az árvízzel, belvízzel veszélyeztetett, korszerűtlen, nehezen megközelíthető sződligeti raktárban tárolt ár-, illetve belvízi védekezési anyagok, eszközök. A COVID-19 járványhelyzetből adódó ellátási többletfeladatok biztonságos végrehajtása érdekében az ellátási körbe tartozó szervezeti elemek részére szükséges fertőtlenítőszerek, védőeszközök, mentesítő eszközök is a megépülő raktárban kapnak majd végleges elhelyezést.

A KEHOP-1.6.0-15-2022-00030 azonosítószámú projekt támogatási összege csaknem  460 millió forint.

Projekt azonosító KEHOP 1.6.0-15-2022-00030
Projekt címeLogisztikai raktárcsarnok építése – II.
Kedvezményezett neve Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Támogatási összeg 459 967 239 Ft
Támogatási intenzitás (%) 100 %
A projekt tervezett fizikai befejezése2023.11.30.

Kapcsolódó hírek, közlemények:


2023. november 07. - Átadták a katasztrófavédelem új logisztikai raktárcsarnokát
2023. október 24. - Átadták az új logisztikai csarnokot
2023. június 16. - Tovább erősödik a katasztrófavédelem raktározási képessége