Tovább erősödik a katasztrófavédelem raktározási képessége

2023. június 16. 09:48

A KEHOP-1.6.0-15-2022-00030 Logisztikai raktárcsarnok építése – II. projekt keretében európai uniós forrásból újabb logisztikai raktárcsarnok épül a központi raktárbázis területén. A projekt 420 millió forintos támogatással valósul meg.

Egy-egy nagy kiterjedésű katasztrófa bekövetkeztekor a katasztrófavédelem kiemelt feladata a lakosság épségének, egészségének és anyagi javainak megóvása. Ehhez megfelelő mennyiségű és minőségű szakanyagnak kell optimális költségek mellett rendelkezésre állni a megfelelő időben és helyen. A szervezet e cél elérése érdekében optimalizálja logisztikai folyamatait, a többi között korszerű raktárcsarnokok építésével. 

A katasztrófavédelem központi raktárbázisának területén 2019 végén vették használatba az első, szintén európai uniós projektből készített csarnokot, amelyhez most újabb épület készül. Ez az előzőhöz hasonlóan mintegy nyolcszáz négyzetméteres, hat méter belmagasságú, fűthető csarnok lesz, amely a Belügyminisztérium Állami Céltartalékának részét képező védekezési anyagok, eszközök, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság részére raktározott anyagok, valamint az árvízzel, belvízzel veszélyeztetett, korszerűtlen, nehezen megközelíthető sződligeti raktárban tárolt ár-, illetve belvízi védekezési anyagok, eszközök tárolását oldja meg. Emellett a projekt keretében elektromos villástargoncát is beszerez a szervezet. Az új raktárcsarnokban összevontan tárolt készleteknek köszönhetően a katasztrófavédelem gyorsabban tud reagálni a különböző helyzetekre, a műveletek logisztikai támogatását legalább két műveleti órával hamarabb el lehet kezdeni.

A raktárcsarnok könnyűszerkezetes technológiával épül, ami a hagyományosnál rövidebb, évszaktól és időjárástól független kivitelezést tesz lehetővé. A korszerű nyílászárók, felülvilágítók és napelemek beépítésével csökkennek az üzemeltetési és épületfenntartási költségek. 

A KEHOP-1.6.0-15-2022-00030 azonosítószámú projekt támogatási összege 420 millió forint.

A beruházásról bővebben a projekt aloldalán olvashatnak.