Kisoroszin járt a főfelügyelő

2013. június 14. 15:19

A dunai árvízi védekezésben résztvevő tűzoltókat látogatja sorra a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője. Június tizenharmadikán az árvíz által napokig elzárt Kisorosziba vezetett Bérczi László dandártábornok útja.

A június első két hetében a Dunán levonuló, eddig nem látott méretű árhullám következtében a Pest megyei Kisoroszi is veszélybe került. Az már múlt szerdán, az akkori vízállásnál is biztosra volt vehető, hogy a folyó teljesen el fogja zárni a települést. Másnap, június hatodikán a vízszint emelkedése miatt le kellett állítani a közlekedést.
 
A kisorosziak azonban ez idő alatt sem maradtak védelem nélkül, hiszen a tiszaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság tizenhat tűzoltója egy gépjárműfecskendővel, a Somogy Mentőcsoportba tartozó KÖTÉL Egyesület tizenhét taggal, négy csónakkal, valamint a mentőszolgálat egy gépjárművel és annak személyzetével mindvégig a településen volt. A helyszínen lévőket segítette egy csapatszállító, egy kis műszakimentő-szer, valamint egy quad is.
 
Az elzárás idején is biztosított volt az ott lévők ellátása, a védekező erők pedig a szivárgásokat, buzgárokat szüntették meg, sőt egy esetben állatot is mentettek és egy elsüllyedt gépjárművet is kihúztak a bajból.
 
Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő csütörtöki helyszíni látogatása során személyesen is megköszönte a védekezők segítségét, külön kiemelve, hogy mennyire fontos a térség mentő-tűzvédelme. Köszönetet mondott a KÖTÉL mentőcsapatnak azért, hogy a tiszaújvárosi tűzoltókkal együtt nemcsak az árvízi védekezésben vettek részt, hanem mentő, és tűzvédelmi feladatokat is elláttak. Hangsúlyozta, hogy a mostani árvíz is rámutatott arra, mennyire fontos a Dunakanyar védelme. Ezen kívül beszélt arról is, hogy folyamatban van Tahitótfalun katasztrófavédelmi őrs létrehozása, ami nagyban növeli majd a térség védelmét.