Árhullám után indul a védekezés a szúnyogok ellen

2024. június 10. 15:36

A Dunán levonuló árhullám több, nagy kiterjedésű szúnyog-tenyészőhelyet hagy maga után, ez jelentős szúnyogártalomhoz is vezethet. Ennek megelőzése érdekében a folyó mentén biológiai módszerrel lépnek fel a szúnyoglárvák ellen.

Először földi biológiai gyérítési módszert alkalmaznak a természetvédelmi oltalom alatt nem álló ártéri területeken. Ezt követően a növényzettel fedett területen a levegőből, granulátum formában juttatják ki a lárvákat elpusztító biológiai készítményt.

A biológiai szúnyoggyérítés során a szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, így az árvaszúnyogokra is teljesen ártalmatlan. Ugyanakkor természetvédelmi területeken ez a módszer is csak korlátozott mértékben, külön engedély alapján végezhető.

Kifejlett szúnyogok elleni permetezésre ezen a héten Sopronban és környékén, Debrecenben és Miskolcon kerül sor.

A melegben a csípőszúnyog-lárvák fejlődése felgyorsul, akár egy hét alatt is kifejlődhetnek. Ezért is különösen fontos, hogy hetente többször kiöntsük a kertben és erkélyen lévő tárgyakban összegyűlt vizet.

Ön is védekezzen a szúnyogok ellen!

Lakossági tájékoztató a szúnyogok elleni védekezésről

Heti program

A heti kémiai szúnyoggyérítés térképes ábrázolása

Fotó: Szőke Péter BM OKF