Current Page aloldal fejlécképe

Közlemények

12 vármegye 297 településén folytatódik a szúnyoggyérítés
2024. július 22.

A héten 12 vármegye 297 településén lesz szúnyoggyérítés, összesen 62 ezer hektáron. A kifejlett szúnyogok elleni földi védekezés a Szigetközben, a Dunakanyarban, a Tisza-tónál, valamint Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye több településén folytatódik. A héten pótolják a szeles időjárás miatt Békés vármegyében elmaradt múlt heti kezeléseket is. A platós gépjárművekről végzett permetezést az esti, éjszakai órákban hajtják végre. A gyérítések pontos ütemezése megtalálható a katasztrófavédelem honlapján.

Halálos tűz Budapesten
2024. július 18.

Egy háromemeletes társasház egyik harmadik emeleti lakása égett mintegy tizenöt négyzetméteren. Nem sokkal dél előtt érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy a tizenegyedik kerületben egy háromemeletes társasház egyik harmadik emeleti lakásából füst áramlik ki. A tűzoltók három járművel percek alatt a Mezőkövesd úti társasházhoz vonultak, ahol az egyik harmincöt négyzetméteres lakás konyhája, étkezője és előtere égett. A tűzoltók oltás közben találták meg az idős lakó holttestét. Az egységek a tüzet néhány perc alatt megfékezték, gyors beavatkozásuknak köszönhetően a tűz a társasház többi lakására és tetőszerkezetére nem terjedt át.

Mérséklődik, de marad a hőségriasztás
2024. július 17.

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján az ország egész területére vonatkozóan 2024. július 19-én (péntek) 00:00 órától 2024. július 21-én (vasárnap) 24:00 óráig fenntartja a hőségriasztást, azonban harmadfokról másodfokra módosítja.

444 településen és 6 budapesti kerületben lesz szúnyoggyérítés
2024. július 15.

Tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén és Budapest hat kerületében, összesen 86 ezer hektáron lesz a héten szúnyoggyérítés. A következő napokban Komárom térségében, Budapest érintett kerületeiben, a Csepel-sziget, Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács térségében, továbbá a Dráva mentén, a vízpart közeli településeken lesznek kezelések. Ezen kívül Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala vármegye számos településén várhatóak földi kémiai beavatkozások. A nagy hőségre tekintettel légi kémiai kezelésekre továbbra sem kerül sor, mivel az csak a napnyugtát megelőzően kivitelezhető, amikor a meleg miatt még alig repülnek a szúnyogok. A gyérítések pontos ütemezése megtalálható a katasztrófavédelem honlapján.

Meghosszabbította a hőségriasztást az országos tisztifőorvos
2024. július 11.

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján a 2024. július 7-én (vasárnap) 00 órától 2024. július 12-én (péntek) 24 óráig érvényben lévő harmadfokú hőségriasztást július 18. (csütörtök) 24 óráig meghosszabbítja az ország egész területére vonatkozóan. Továbbra is a legmagasabb fokú hőségriasztás lesz érvényben.

Halálos lakástűz Dunakeszin
2024. július 11.

Csütörtök kora délután kigyulladt egy panellakás Dunakeszin, a Barátság útján. A tűzhöz hat járművel vonultak a budapesti tűzoltók, a tízemeletes társasház egyik negyedik emeleti erkélye, és az erkélyre nyíló huszonöt négyzetméteres nappali égett teljes terjedelmében. A tűz átterjedt az ötödik és a hatodik emeleti erkély egy részére is.

A hőség miatt a földről gyérítik a szúnyogokat
2024. július 08.

Tizenkét vármegye háromszáznegyvenöt településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés. Az extrém szúnyogártalommal érintett területeken az országos tisztifőorvos ugyan átmenetileg engedélyezte a repülőről történő kémiai szúnyoggyérítést, azonban a hőség miatt a héten erre nem lesz lehetőség. A nagy melegben a szúnyogok aktivitása a napnyugta utáni időszakra tolódik, amikor a repülésbiztonsági szabályok miatt már nem lehet légi gyérítést végezni. Amennyiben a szúnyogártalom továbbra is indokolja, az elmaradt légi kezeléseket a hőség után pótolják.

Vízből mentési gyakorlat lesz a Margitszigetnél
2024. július 08.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatja a lakosságot, hogy július 9-én, kedden nagyszabású vízből mentési bemutató helyszíne lesz a Duna margitszigeti szakasza a pesti oldalon.

Lakástűzben 47, szén-monoxid-mérgezésben 6 ember halt meg az elmúlt félévben
2024. július 08.

2024 első félévében 3305 lakóépület gyulladt ki, 128-cal, vagyis 4 százalékkal kevesebb, mint 2023 első hat hónapjában. Ebben az időszakban 39 ezer négyzetméternyi épített terület égett le.

Harmadfokú hőségriasztás lép életbe vasárnaptól péntek éjfélig
2024. július 05.

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére 2024. július 7-én (vasárnap) 00 órától 2024. július 12-én (péntek) 24 óráig.