Current Page aloldal fejlécképe

Közlemények

Másodfokú hőségriasztás lép életbe szombaton 0:00 órától
2021. június 17.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban tartós hőség várható, ezért Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos 2021. június 19-én (szombat) 00:00 órától június 22 (kedd) 24:00 óráig másodfokú hőségriasztást ad ki.

Több mint háromszáz településen védekeznek a héten szúnyogok ellen
2021. június 14.

Az országos szúnyoggyérítési program idén április 22-én indult, azóta folyamatosan zajlott a lárvák elleni biológiai védekezés. A hűvösebb időben a szúnyogok fejlődése lassú, így ez a módszer elegendő volt az ártalom megelőzésére. Az elmúlt hetekben lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt számos ideiglenes tenyészőhely alakult ki, amelyekben a meleg időjárás hatására a lárvákból rövid idő alatt kifejlődtek a szúnyogok. Szúnyogártalmat szinte minden térségben tapasztalhatunk, legerőteljesebben a folyóink mentén érzékelhető a vérszívó rovarok jelenléte.

Halálos lakástüzekkel indult a vasárnap
2021. június 13.

Vasárnap hajnalban teljes terjedelmében lángolt egy tíz négyzetméteres építmény Debrecenben, a Tulipán utcában. A tűzoltók több oldalról oltották a lángokat, az épület átvizsgálásakor egy idős embert találtak, de nem lehetett rajta már segíteni.

Halálos lakástűz Jászberényben
2021. június 10.

Folytatódik a szúnyoglárvák elleni védekezés
2021. június 07.

Az országos szúnyoggyérítési program április 22-i indulása óta mintegy tizenötezer hektáron végeztek biológiai lárvagyérítést a szakemberek. Az alkalmazott készítmény a szúnyogok lárváin kívül más rovarokra nem veszélyes, közvetlenül a vízi élőhelyeket permetezik repülőről, terepjáróra rögzített berendezésekkel, vagy háti permetezővel. A kifejlett szúnyogok ellen földi kémiai módszerrel eddig csak a Tisza-tónál kellett védekezni.

Halálos lakástűz Szigetszentmiklóson
2021. június 01.

Kedden, a kora reggeli órákban érkezett a jelzés, hogy kigyulladt egy régi építésű családi ház Szigetszentmiklóson, a Boglya utcában. Az ötven négyzetméteres családi házhoz tíz tűzoltó vonult ki összesen két járművel. A szigetszentmiklósi hivatásos egységek kiérkezésekor a két helyiségből álló ház már teljes egészében égett, a tűz a tetőszerkezet egy részére is átterjedt. A tűzoltók több vízsugárral oltották el a lángokat, majd átvizsgálták az épületet. Az oltást nehezítette, hogy a helyiségekben nagy mennyiségű törmelék volt, a ház füsttel telítődött. Az egységek a húsz négyzetméteres szobában egy holttestet találtak. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati eljárás során vizsgálja a tűz keletkezésének okát és a körülményeit.

A héten tíz megyében védekeznek a szúnyogok ellen
2021. május 31.

A héten több mint 9100 hektáron lesz szúnyoggyérítés. Négy megye 28 településén, összesen 6055 hektáron lépnek fel a szakemberek, a kifejlett szúnyogok ellen kémiai módszerrel, hét megyében 3050 hektáron pedig biológiai eljárással a lárvák ellen.

Már az ország egyik legmodernebb laktanyájából vonulnak a gyöngyösi tűzoltók
2021. május 27.

Az új épületegyüttes április huszonharmadika óta ad otthont a hivatásos tűzoltó-parancsnokságnak és a kirendeltségnek. Az elmúlt egy hónapban a készenléti szolgálatot ellátó hivatásos tűzoltók hetvenöt esetben avatkoztak be. Hat ember életét mentették meg, tíz közúti balesetnél, egy ipari létesítménynél és több mint húsz otthon történt káresetnél akadályozták meg, hogy nagyobb baj történjen.

Halálos lakástűz Csokonyavisontán
2021. május 27.

Reggel fél nyolckor érkezett a jelzés, hogy ég egy ház a Somogy megyei Csokonyavisontán. A tűzoltókat egy száz négyzetméteres, egyszintes családi házhoz riasztották, amelynek az egyik szobája égett. A húsz négyzetméteres hálóban ruha és szemét égett, a tűzoltók a lángokat gyorsan megfékezték. A tűzoltók az égő épületből egy idős nőt és a kutyáját kihozták, azonban már nem lehetett rajtuk segíteni. Az egységek az épületből két gázpalackot is eltávolítottak, elkerülve ezzel a robbanást. A tűz keletkezési okát a katasztrófavédelem vizsgálja.

A lárvák mellett már a kifejlett szúnyogokat is gyérítik
2021. május 25.

A szakemberek a kifejlett szúnyogok ellen elsőként a Tisza-tónál, hatezer hektáron lépnek fel, a lárvák ellen hatásos biológiai módszert pedig a Duna mentén, Budapest, Baja, Mohács és Sopron környékén alkalmazzák ezer hektárnyi vízfelületen.