Current Page aloldal fejlécképe

Közlemények

Halálos lakástűz Taranyban
2021. szeptember 16.

Csütörtökön, hajnali fél háromkor érkezett a jelzés, amely szerint ég egy családi ház a Somogy megyei Taranyban, a Szent István utcában. A száz négyzetméteres családi ház konyhájában keletkezett a tűz, a helyiség teljesen kiégett. A tűz elérte a közlekedőt és egy másik szobát is.

Halálos lakástűz a fővárosban
2021. augusztus 28.

Pénteken, késő este kigyulladt egy hétemeletes társasház negyedik emeleti lakásának szobája Budapest második kerületében, a Margit körúton. A fővárosi hivatásos és a rózsadombi önkéntes tűzoltók rövid idő alatt megfékezték a lángokat. A tűzzel érintett lakásban egy embert találtak, akinek az életét már nem lehetett megmenteni. Az égő lakás feletti szintekről négy embert kísértek le.

A szürettel együtt megnő a mustgázmérgezés veszélye
2021. augusztus 26.

Magyarországon évente mintegy ötven alkalommal riasztják mustgázzal kapcsolatos esethez a tűzoltókat, az esetek egy részében már nem lehet segíteni az áldozaton. Kellő odafigyeléssel a tragédiák elkerülhetők. A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével azonban megakadályozható, hogy a színtelen, szagtalan gáz veszélyes mennyiségben felhalmozódjon és balesetet okozzon.

Megszűnőben a szúnyogártalom
2021. augusztus 23.

Ha az időjárás lehetővé teszi, a héten ötvenhat településen és öt budapesti kerületben, közel tizenhétezer hektáron lépnek fel a vérszívók ellen. A héten kizárólag földi kémiai módszerrel, autóról permetezik a vérszívókat.

Jelentős tűzoltói erők a tűzijáték biztosításában
2021. augusztus 18.

Minden idők legnagyobb augusztus 20-i tűzijátékának biztosításában több rendvédelmi szerv, köztük a katasztrófavédelem is részt vesz. A katasztrófavédelem részéről az esti tűzijátékot 117 tűzoltó felügyeli majd 13 tűzoltóautóval, 2 hajóval, 9 motorcsónakkal és 1 emelőkosaras járművel.

121 ezer hektáron lesz a héten szúnyoggyérítés
2021. augusztus 16.

Ha az időjárás lehetővé teszi, a szakemberek a héten 274 településen és tizenegy budapesti kerületben, összesen 121 ezer hektáron lépnek fel a vérszívók ellen. A legtöbb helyen földi kémiai módszerrel, autóról permetezik a vérszívókat, de 122 településen és hat budapesti kerületben légi kémiai kezelésekkel is kiegészítik a földi védekezést. 104 településen és négy budapesti kerületben földi, Budapest harmadik kerületében és Győrött pedig légi módszerrel dolgoznak majd.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös KÖZLEMÉNYE Szombattól hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztás
2021. augusztus 13.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriasztást adott ki az ország egész területére 2021. augusztus 14-én (szombat) 0.00 órától 2021. augusztus 16-án (hétfő) 24:00 óráig.

A Duna mentén jelentős, az ország többi részén mérsékelt a szúnyogártalom
2021. augusztus 09.

A Dunán néhány hete levonult árhullám határozza meg továbbra is a szúnyogártalmat. A folyó teljes magyarországi szakaszán biológiai lárvagyérítés történt, ez számottevően csökkentette a szúnyogok utánpótlását, de több településen még mindig erős a szúnyogártalom.

Katasztrófavédelmi őrs épül Piliscsabán
2021. augusztus 06.

Átadták a leendő piliscsabai bázis munkaterületét, ezzel megkezdődhet a katasztrófavédelem legújabb beruházása. A terület mentő tűzvédelme szempontjából jelentős az új őrs létesítése, emellett itt nyílhat meg egy Magyarországon egyedülálló módon kialakított, modern technikával felszerelt gyakorlóház.

Folytatódik a szúnyoggyérítés a Duna mentén
2021. augusztus 02.

A Dunán levonult árhullám nagy kiterjedésű csípőszúnyoglárva-tenyészőhelyeket hozott létre a védgátak között. Az elmúlt héten folyamatosan zajlott a biológiai lárvagyérítés, csökkentve a kifejlett szúnyogok mennyiségét. A legtöbb helyen a víz visszahúzódott, a nagy melegben gyorsan száradtak a területek, de még így is számos pocsolya biztosít életteret a szúnyogok számára. A szakemberek a következő napokban a folyó déli szakaszán megmaradt nagyobb összefüggő területekre légi úton és terepjáróra szerelt nagynyomású berendezéssel juttatnak ki granulátumot és folyadékot a lárvák gyérítése érdekében.