Current Page aloldal fejlécképe

Közlemények

A szabadtéri tüzek megelőzhetők
2020. május 22.

A többnyire csapadékmentes és enyhe tavasz sokakat csábít a szabadba, zajlanak a kerti munkák, emiatt nincs olyan nap, amikor az ország valamelyik pontján ne gyulladna meg az aljnövényzet. Ebben az időszakban a legnagyobb veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz. A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák.

Erősödik Fehérgyarmat tűzvédelme
2020. április 30.

Végleges helyére költözik a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Fehérgyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltsége. Az uniós beruházás nyomán májustól már egy felújított és kibővített épület ad otthont a kirendeltségnek, és a mellé költöző tűzoltó-parancsnokságnak.

A Duna alsó vonalán folytatódik a biológiai szúnyoggyérítés
2020. április 27.

A héten a szakemberek Baranya és Bács-Kiskun megyében lépnek fel a szúnyoglárvák ellen. A Mohács és Baja közti területen földi módszerrel juttatják ki a biológiai készítményt a vizekbe.

Új gépjárművek a Balaton régió biztonságáért
2020. április 24.

A projekt célja az, hogy a katasztrófavédelem reagálóképessége erősödjön a Balaton régióban. Két fő területe a mentési tevékenység, valamint a balatoni viharjelzőrendszer fejlesztése.

A héten több helyen is lesz szúnyoggyérítés
2020. április 20.

Folytatódik a katasztrófavédelem központi szúnyoggyérítési programja. A szakemberek az ország több pontján is biológiai módszerrel lépnek fel a szúnyoglárvák ellen.

A fűtésnek vége, de a szén-monoxid-mérgezés veszélye megmarad
2020. április 17.

Április 15-én hivatalosan is véget ért a fűtési szezon, ez azonban nem jelenti azt, hogy elmúlt volna a szén-monoxid-mérgezések veszélye. A fűtési szezonban több tragédia, mérgezéses eset következik be, de ahol nyílt lánggal működő vízmelegítő működik, ott egész évben potenciális veszélyt jelent a csendes gyilkos. A balesetek általában a készülékek rossz, engedély nélküli telepítése vagy a szellőzés hiánya miatt, esetleg a karbantartás elmaradása következtében következnek be.

Kezdődik a szúnyoggyérítés
2020. április 03.

Pénteken kezdődik a katasztrófavédelem által koordinált szúnyoggyérítés. A szakemberek első lépésként biológiai eljárással lépnek fel a lárvák ellen.

Indul a viharjelzés a tavainkon
2020. március 31.

Április elsején elindul a viharjelzőrendszer a magyarországi tavakon. A katasztrófavédelem a Balatonon, a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tavon működtet viharjelző állomásokat április elejétől október végéig. A viharjelzőrendszer évről évre százezrek vízen és víz melletti tartózkodását teszi biztonságosabbá.

Magyarország kész csatlakozni az Európai Bizottság programjához
2020. március 29.

A RescEU az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusának egyik eleme, célja különféle katasztrófa-elhárítási képességek felhalmozása. A képességek akkor vethetőek be, amikor az uniós tagállamok saját képességei már kimerültek. A RescEU indulásakor három képességet hoztak létre: a légi erdőtűzoltási kapacitás, a sürgősségi egészségügyi orvoscsoportok, valamint az egészségügyi evakuáció képességet.

Elkezdődött a szúnyogok tenyészőhelyeinek feltérképezése
2020. március 19.

A katasztrófavédelem egyik kiemelt célja a jövőben a biológiai szúnyoggyérítés arányának növelése. Hatékony biológiai gyérítést viszont csak olyan pontos térképek birtokában lehet végezni, amelyek megmutatják, hol vannak a szúnyogok tenyészőhelyei. Ilyen térképek jelenleg csak néhány térségről állnak rendelkezésre.