A héten tíz megyében védekeznek a szúnyogok ellen

2021. május 31. 11:44

A héten több mint 9100 hektáron lesz szúnyoggyérítés. Négy megye 28 településén, összesen 6055 hektáron lépnek fel a szakemberek, a kifejlett szúnyogok ellen kémiai módszerrel, hét megyében 3050 hektáron pedig biológiai eljárással a lárvák ellen.

Az esős időjárás és a folyók magasabb vízszintje miatt több térségben alakultak ki a szúnyoglárvák számára ideális tenyészőhelyek. A héten a Szigetközben, a Dunakanyarban, Csepel-szigeten, Dunaújváros és Szekszárd térségében, a Velencei-tónál és az Ipoly mentén biológiai módszerrel végeznek földi lárvagyérítést. Szolnok és Szeged környékén, valamint a Tisza-tónál pedig légi úton csökkentik a lárvák számát biológiai folyadék- és granulátum-készítményekkel. Összesen hét megyében – Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Somogy, Tolna – biológiai módszerrel gyérítik a szúnyoglárvákat, ezzel csökkentve a szúnyogok utánpótlását.

A múlt héten az időjárás miatt a Tisza-tó környéki településeken elhalasztották a permetezést, a tervek szerint június 3-tól pótolják az elmaradt munkát. Földi kémiai szúnyoggyérítés nyolc Borsod-Abaúj-Zemplén, három Hajdú-Bihar, hat Heves, és tizenegy Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen lesz. Ezek hétfőnként frissülő listája és térképe megtalálható a katasztrófavédelem weboldalán.

A kezeléseket késő este és éjszaka végzik, autóról minimális mennyiségű irtószert juttatnak ki. A vegyszer ebben a mennyiségben emberekre, háziállatokra és növényekre nem ártalmas, néhány óra alatt lebomlik, az éjszakai permetezés miatt pedig a méhekre sem jelent veszélyt. 

Fotó: Szőke Péter BM OKF