CSAKNEM HÁROM MILLIÁRD FORINT A KATASZTRÓFAKOCKÁZATOK FELMÉRÉSÉRE

2023. szeptember 18. 10:33

A Katasztrófakockázat-értékelési rendszer elnevezésű, KEHOP-1.1.0-15-2016-00003 számú uniós projekt fő célkitűzése egy olyan egységes, térinformatikai alapú, on-line katasztrófakockázat-értékelési rendszer kialakítása és működtetése, amely az ország egészét lefedi, és képes akár egy-egy település potenciális veszélyforrásait és azok lehetséges hatását is azonosítani. A rendszer a katasztrófakockázatok elemzése és értékelése mellett a klímaváltozás okozta természeti katasztrófákra való felkészülést is hatékonyabbá teszi.

Az értékelő rendszer mellett a beruházás részét képezi a megelőzést és a felkészülést támogató eszközök (pilóta nélküli légi járművek és azok műszaki kiszolgálását is biztosító szállító járművek) beszerzése és speciális képzések megtartása is. A katasztrófakockázat-értékelési térinformatikai alkalmazás működtetéséhez egyebek mellett szervereket, operációs rendszert, adatbázis-kezelő szerverliszenszeket szerez be a projektet megvalósító konzorcium. Az adatgyűjtést és -rögzítést országszerte huszonhárom, légi felderítési (drón alkalmazási) képességekkel rendelkező mobil egység is támogatja majd. 

A beszerzések és fejlesztések 2023 novemberében fejeződnek be. 

A mobil egység részét képező speciális terepjáró gépjárművekkel kapcsolatos egyik képzés gyakorlati részét a sajtó képviselői is nyomon követhetik.

Az esemény ideje:                   2023. szeptember 21. 10 óra

Helyszín:                                 BM OKF székhelye, Budapest, 1149 Mogyoródi út 43. 

PROGRAM:

10:00 – 10:10                         PROGRAMISMERTETÉS, A PROJEKT BEMUTATÁSA

10:10 – 10:45                         A GYAKORLATI KÉPZÉS SAJTÓNYILVÁNOS RÉSZE

                          INTERJÚK, VÁGÓKÉPEK KÉSZÍTÉSE

A katasztrófavédelemnél zajló európai uniós fejlesztésekről bővebb információkat a katasztrófavédelem honlapján olvashatnak.

További információ kérhető Dóka Imre tűzoltó őrnagy, helyettes szóvivőtől a 20/669-3613-as telefonszámon.

Megtisztelő jelenlétére számítunk!

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Kommunikációs Szolgálata