SAJTÓMEGHÍVÓ

2023. május 08. 08:15

Sajtóbejárás a katasztrófavédelem megújult múzeumában

A magyar tűzoltóság múltját bemutató gyűjtemény Kőbányán, a X. kerületi tűzoltólaktanyában található. Az ötszáz négyzetméteres kiállítótérben a tűzvédelem ókortól napjainkig tartó történetét ismerhetik meg a látogatók. Egyéni és csapatfelszerelések, tűzoltó és tűzjelző készülékek, valamint történeti anyagok, egyenruhák, sisakok, érmek, valamint testületi emléktárgyak is megtekinthetők. A kiállítás megemlékezik a tűzoltó eszközök magyar és külföldi feltalálóiról és a tűzoltóság egykori vezetőiről. A múzeumban láthatók barokk Szent Flórián-szobrok, Feszty Árpád Kárvallottak című festménye, egy háromszáz darabból álló sisakgyűjtemény, egy háromezer darabos tűzoltóérem-gyűjtemény, valamint az aquincumi víziorgona megszólaltatható rekonstrukciója. Láthatóak különleges veterán tűzoltójárművek és szerkocsik. A múzeum belső terének felújítását a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 89 millió forint értékben finanszírozta. Emellett befejeződött a múzeumnak otthont adó X. kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokság épületének energetikai korszerűsítése is, amely több mint háromszáztízmillió forint európai uniós forrásból valósult meg.

A rendezvény helyszíne:        Katasztrófavédelem Központi Múzeuma

1105 Budapest, Martinovics tér 12.

A rendezvény ideje:               2023. május 10.(szerda) 10:00 óra

A múzeumot bemutatja:         Dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója

 

A bemutatóra szerkesztőségük munkatársait tisztelettel meghívjuk, egyben kérjük, hogy arról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.

 

További információért Dóka Imre tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője hívhatóa +36 20 669 3613-as számon.

Budapest, 2023. május 5.