Katasztrófavédelmi együttműködési gyakorlatot tartottak

2017. április 27. 09:48

A Norvég Alap támogatásával megvalósuló, „A katasztrófavédelmi intézményrendszer helyi szintű kapacitásfejlesztése“ című projekt keretében szerveztek gyakorlatot április 25-én a Dávod-Püspökpusztai Ferenc-csatorna területén, illetve a nagybaracskai katasztrófavédelmi őrs működési területén lévő Dávodi Gondozási Központban.

Az együttműködést fejlesztő tréningen mintegy hatvanan vettek részt a hivatásos katasztrófavédelmi szerv és a helyi szervek állományából, továbbá önkéntesek, polgárőrők, a polgármester és önkormányzati dolgozók, civil és helyi gazdálkodó szervezetek képviselői, valamint egészségügyi és szociális dolgozók. A foglalkozás első etapjában áttekintették a hazai katasztrófavédelemi rendszer felépítését, működését, majd a védekezésben résztvevők feladatait és az együttműködés részleteit.
A Bács Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség és a Polgári Védelemért Alapítvány képviselőinek jelenlétében megvalósult foglalkozás során az árvízvédelmi szakemberek segítették a felkészülést, majd vezették a gyakorlati foglalkozást a Ferenc-csatorna Dávod-Püspökpusztai szakaszán.
A bajai szakaszmérnökség irányítása mellett töltésmagasítás folyt, majd a helyi védekező erők megsegítésére a dávodi komplex árvízvédelmi csoport, a nagybaracskai települési polgári védelmi szervezet kijelölt állománya és a védelmi munkát biztosító Sugovica mentőcsoportból a Havária Egyesület vízi mentői és búvárait vetették be.
A gyakorlati foglalkozáson a főbb árvíz védekezési munkálatok során végzett biztosítási, mentési és védekezési tevékenységek, illetve azok technikai, logisztikai összehangolásán volt a fő hangsúly. A szakmai felkészülésen lehetőség volt az árvízvédelmi védekezés egyes elemeinek elsajátítására, gyakoroltatására, buzgár ellen ellennyomó medence készítésére, valamint ideiglenes védmű készítésére gépi és kézi erővel, bordás megtámasztás készítésére és homokzsákból nyúlgát építésére.
Az egész napos gyakorlatozás értékeléssel és a tapasztalatok összegzésével zárult.

English version

Fotó: Polgári Védelemért Alapítvány