Nagyszabású gyakorlatot tartottak az Óbudai-szigeten

2017. április 26. 16:34

A Norvég Alap támogatásával megvalósuló, „A katasztrófavédelmi intézményrendszer helyi szintű kapacitásfejlesztése“ elnevezésű projekt keretében rendeztek gyakorlatot április 19-én. A gyakorlás az egyre gyakrabban előforduló viharkárok és villámcsapások következtében keletkezett tűz- és épületkárok felszámolására irányult.

A hivatásos, önkéntes és civil erők a gyakorlat feltételezett helyzetének valóban megfelelő időjárási körülmények között gyakorlatoztak, esőben és szélben hajtották végre a feladatokat: felszámolták a káreseményt, valamint mentették a bajbajutott embertársaikat.
A gyakorlathoz közeli helyszínen tartották a katasztrófavédelmi ifjúsági verseny fővárosi döntőjét, így a versenyen részt vevő csapatok is információt kaptak a projekt céljairól, megismerhették az önkéntes és hivatásos erők együttműködésének feladatait egy káresemény felszámolása során.
A forgatókönyv szerint 2017. április 18-án éjszaka és másnap, a hajnali órákban egy heves időjárási front éri el Budapest és Pest megye területét, az Országos Meteorológiai Szolgálat harmadik fokozatú (piros) riasztás ad ki a főváros területére, valamint a budakeszi, az érdi, a pilisvörösvári, a ráckevei és a szigetszentmiklósi járásokra. A kialakuló vihar 120 km/órás széllel söpör végig a területen, melynek következtében fák dőlnek ki, jégeső pusztít, villámcsapások okoznak tüzeket és özönvíz szerű esőt, amelynek következtében ingatlanok kerülnek víz alá. A nagy erejű szél és földcsuszamlások miatt lakóépületek rongálódnak meg és válnak lakhatatlanná.
A feltételezett helyzet szerint a törmelékek, illetve a kidőlt fák miatt többen megsérülnek és beszorulnak a megrongálódott épületekbe, sokan megrémülnek és elhagyják lakóhelyüket. A hivatásos tűzoltóságok egységei a lakott területeken keletkezett nagy kiterjedésű káresemények felszámolását a lakossági bejelentések után éjszaka megkezdik, de a főváros bevetés-irányításához folyamatosan, tömegesen érkeznek a további károkról bejelentések.  
A hivatásos erők leterheltsége miatt a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója bevonja az önkéntes mentőszervezeteket a mentésbe és a károk felszámolásába.  A békásmegyeri katasztrófavédelmi őrs helyszínen tartózkodó állománya a terület és az épület felkutatásához, a tűzoltási tevékenység megerősítéséhez és a feltételezett sérültek alpintechnikával történő mentéséhez önkéntes erők bevonását kéri. Az őrs állományával közösen avatkozott be a Zuglói Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Budapest Mentőszervezet és Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelem, valamint a Vöröskereszt csoportja. A szervezetek együtt hajtották végre a mentés, és az ideiglenes helyreállítás munkálatait: a sérülteket kötéltechnikai eszközök alkalmazásával mentették ki az épületből, és a további károk elkerülése érdekében, valamint, mivel veszélyessé vált az épületbe történő bejutás, megtámasztották a megrongálódott épületrészeket, így megerősítették az épületet..
A gyakorlat elérte a célját, amely az volt, hogy a hivatásos egységek és az önkéntes egyesületek közötti együttműködés, a közös beavatkozás hatékonysága magasabb szintre emelkedjen. Az állami, önkormányzati és a civil katasztrófavédelmi beavatkozó erők együttes hatékonysága a lakosság biztonságának fontos tényezője.

English version

 

Fotó: Schober Andor (RSOE) és Leskó György