Új köntösben jelenik meg a katasztrófavédelem szolgálatszervező programja

2017. március 13. 09:52

Vadonatúj funkciókkal bővül és korszerűbbé válik a katasztrófavédelem szolgálatszervező szoftvere, a SZÖSZ (szolgálat-összeállítási rendszer). A programot a norvég alap támogatásával fejlesztik tovább, az új funkciók használatát pedig képzésen tanítják meg az állomány tagjainak.

Az új programváltozat megkönnyíti, áttekinthetőbbé és hatékonyabbá teszi a munkát, azaz megkönnyíti a katasztrófavédelem állományában szolgálatot teljesítők beosztásának szervezését és az ehhez kapcsolódó kimutatások kezelését.
 
A SZÖSZ-t 2013 óta használják országosan a katasztrófavédelem rendszerében. A program lényege, hogy online módon kezeli mind a hivatali, mind a váltásos munkarendben dolgozó kollégák beosztási rendjét. A szolgálatot teljesítők napi létszámáról, a távollétekről, a túlszolgálatokról, valamint a pótlékjelentésekről készített naprakész és pontos információk a gazdasági szakterület munkáját segítik. A szerekre és egyéb gépjárművekre beosztott tűzoltók létszámadatai pedig a katasztrófavédelem riasztási és döntéstámogatási rendszerét szolgálják ki mögöttes információkkal.
 
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jelenleg a szoftver „Effector Platform 3.0”-s verzióját használja. A norvég alap támogatásával megvalósuló, „A katasztrófavédelmi intézményrendszer helyi szintű kapacitásfejlesztése“ elnevezésű projekt során vezetik be az új, 5.2-es változatot. Az új szoftver megújult felhasználói felület kínál új menürendszerrel és könnyebb hozzáféréssel az egyes alkalmazásokhoz. A korszerűsített, tetszetős, animált felhasználói felület lehetővé teszi az alkalmazások gyors indítását, az űrlapok rugalmas kezelését és megjelenítését. Szintén továbbfejlesztették a táblázatok megjelenítési módját, az adatkinyerés metódusait, a „fogd és vidd” típusú adatmozgatás rendszerét. Minden egyes képernyőhöz menthető és megosztható webcímet rendeltek, amelyek között váltani lehet. Mód nyílik az excel táblázatok tartalmának böngészőn belüli megjelenítésére is.
 
A katasztrófavédelmi őrsök és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok készenléti szolgálatot ellátó állománya továbbképzéseken ismerkedett meg a szolgálatszervező szoftver új verziójával. A főigazgatóságon három alkalommal megtartott oktatásokon százötven kolléga tekinthette át az új funkciók használatát.

English version