Új kockázatelemzési módszereket tanulnak a katasztrófavédelem szakemberei

2016. november 16. 09:53

A Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében 2016 októberében és novemberében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hatósági főigazgató-helyettesi szervezetének negyven, a veszélyes üzemek hatósági felügyelet tartásában érintett munkatársát képezik tovább.

A Magyarországon működő veszélyes üzemeknek – besorolásuk függvényében – biztonsági elemzési dokumentummal, biztonsági jelentéssel és súlyoskáresemény-elhárítási tervvel is rendelkezniük kell, amelyeket minden esetben a katasztrófavédelmi igazgatóságok bírálnak el és hagynak jóvá. A Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében megvalósuló háromhetes továbbképzés elsődleges célja, hogy tovább bővítse a veszélyes üzemek dokumentumainak elbírálását végző hatósági szakemberek szakmai ismereteit. A képzés a hatósági munka elemzési részét kívánja segíteni, gyakorlati példákon keresztül nyújtva minden korábbinál részletesebb szakmai ismereteket az érintett állomány számára.
 
A továbbképzés első felében az elméleti felkészítés után elemzési és számítási feladatokat végeznek a résztvevők, majd az oktatás második felében a gyakorlatban is megismerkednek a Phast Risk kockázatelemző szoftver azon újításaival, amelyek támogatják a hatóság engedélyezési eljárásait. A szoftver használatának elsajátítását célzó képzési részben a modellépítés, a modellszámítások futtatása és az eredmények kiértékelése, megjelenítése zajlik. A képzést a szoftvert fejlesztő DNV-GL Software kizárólagos magyarországi ügynökének munkatársai tartják, a három héten át tartó átfogó oktatás szóbeli és írásbeli vizsgával zárul. Az idén októberben és novemberben továbbképzett negyven ember után jövő év februárjában és márciusában további harminc kollégát képez tovább a katasztrófavédelem.
 
További információk a projektről itt olvashatók.

English translation