Veszélyes áruk légi szállítása – más szemszögből

2016. október 28. 15:24

Október 24-28. között a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ péceli intézményében a katasztrófavédelemnek a légi veszélyesáru-szállítás ellenőrzésében résztvevő munkatársai a légi szállítás részleteivel ismerkedtek. A tréninget a Norvég Alap közreműködésével hozták létre.

Az ICAO TI/IATA DGR tovább képzés célja, hogy részletesebben megismertesse a résztvevőkkel a veszélyes áruk légi szállításának biztonsági aspektusait. Az ICAO (International Civil Aviation Organization), azaz Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet célja a nemzetközi polgári repülés biztonságának fokozása, a polgári légi közlekedés fejlődésének ösztönzése annak érdekében, hogy az érintettek biztonságosan, rendszeresen, hatékonyan és gazdaságosan tegyenek eleget a légi közlekedés szabályainak, előírásainak. Az IATA (International Air Transport Association), azaz Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség ugyancsak a légi közlekedés biztonságát kívánja fokozni. Mindkét szervezet egységesítette a nyomtatványokat és a szabályozási rendszert. Közös céljuk, hogy az állampolgárok még nagyobb biztonságban vehessék igénybe a légitársaságok szolgáltatásait és gördülékeny, pontos adminisztráció álljon mindezek hátterében.
 
A norvég támogatásból megvalósult tréning elsődleges célja az volt, hogy a katasztrófavédelem munkatársai egy más szemszögből, más aspektusból ismerjék meg az IACO előírásait, kiemelt figyelmet fordítva az IATA-rendszerekre. Az ötnapos képzés során az oktatók fő törekvése az volt, hogy a gyakorlatiasabb IATA-rendszer segítségével a katasztrófavédelemnek a légi veszélyesáru-szállítás ellenőrzésében résztvevő munkatársai bővebb ismereteket szerezhessenek a témában. A felkészítésen szó esett a veszélyes áruk osztályba sorolásáról, beazonosításáról, csomagolásáról és a csomagok jelöléséről, címkézéséről. Az előadók foglalkoztak az okmányok vizsgálatának, kiállításának kérdésével. Szó esett speciális előírásokról is, illetve egyes szigorító intézkedésekről. A továbbképzés szóbeli és írásbeli vizsgával zárult, melynek elvégzéséről valamennyi résztvevő tanúsítványt vehetett át. 
További információk a projektről itt olvashatók.

English translation
 

Fotó: Schober Andor - RSOE