Nőként a katasztrófavédelemben

2016. június 10. 11:12

Melyek azok a kihívások, amelyek a mindennapok során speciálisan a nők karrierjében jelennek meg? Milyen sztereotípiák élnek szemléletmódunkban a nemek közötti különbségek terén? Hogyan valósul meg a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Esélyegyenlőségi terve a gyakorlatban? Kell-e módosítani, változtatni a nemi esélyegyenlőségi stratégián? A többi között ezekre a kérdésekre keresték a választ a balatonföldvári Jogar Továbbképző Központban június 9-én annak a workshopnak a résztvevői, amelyet a Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt keretében szerveztek.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyi szintű kapacitásépítését célul kitűző pályázat konkrét végrehajtása 2017. április 30-ig tart. A szerteágazó projektcélok közül az egyik a nemi esélyegyenlőség kérdése, ennek vizsgálata kifejezetten a norvég donorpartnerek, elsősorban a Norvég Polgári Védelmi és Veszélyhelyzet-tervezési Igazgatóság által megfogalmazott kívánalmak mentén történik és a projekt lényeges elemét képezi.

Bittmann Tibor tű. dandártábornok, a BM OKF Humánszolgálatának vezetője a rendezvény megnyitójában rámutatott a nőket a munkaerőpiacon érő hátrányokra, azokra az előítéletekre, amelyekkel a nőknek egy-egy munkahelyen meg kell küzdeniük. A tábornok különböző vezetői attitűdöket mutatott be ezután, kiemelve a nem akadályozó, a hagyományos női szerepben támogató, valamint a proaktív szemléletmódot. Ezt követően röviden ismertette a témára vonatkozó legutóbbi jogszabályi változásokat.

A megnyitót követően a rendezvény céljainak és hátterének részletes megismerése következett, majd a plenáris részt követően kisebb csoportokban folytatódott a munka. Ezt három gondolatsor köré szervezték a trénerek, így a résztvevők részletesen megvitathatták a rugalmas munkaidő előnyeit és buktatóit; a képzés, a szakmai előmenetel és a munkahelyi infrastruktúra adottságait és hiányosságait, valamint a nők szerepét a döntéshozatalban.

A kiscsoportos helyzetértékelést követően ugyanebben a körben a lehetséges megoldási javaslatokról esett szó, amelyek alapján a képzést levezető szakértők akciótervet dolgoznak ki a katasztrófavédelem számára. Az ezután elkészülő Nemi esélyegyenlőségi akcióterv olyan valós, ténylegesen használható iránymutatások meghatározására szolgál, amelyek elősegíthetik, megkönnyíthetik a nők helyzetét munkahelyükön a különböző élethelyzetekben.

Az új nemi esélyegyenlőségi stratégia és a hozzá kapcsolódó cselekvési terv várhatóan június végére készül el. A Nemi esélyegyenlőségi akciótervben megfogalmazott ajánlások gyakorlati megvalósítására a Norvég Projekt további munkacsomagjai keretében kerülhet sor.  
További információk a projektről itt olvashatók.

English translation

 

Fotó: Grafjodiné Varga Gabriella