Egységes kompetenciatérkép készül – egyenlő esélyek nőknek és férfiaknak

2014. április 28. 21:33

A katasztrófavédelmi őrsök állományát veszi górcső alá az a kompetenciatérkép, amely „A katasztrófavédelmi intézményrendszer helyi szintű kapacitásfejlesztése” elnevezésű, tavaly december elején indult pályázat keretein belül készül. A norvég forrásból megvalósuló projekt kiemelt célja a kapacitások bővítése mellett megújítani az emberi erőforrások kezelésének rendszerét.

A térkép elkészítését támogató találkozókat április huszonnegyedikén és huszonnyolcadikán a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon tartották. Bobák Artúr rendőr alezredes, a BM Oktatási Képzési és Tudományszervezési Főigazgatóság trénere a két napon összesen harmincegy, katasztrófavédelmi őrsön szolgálatot teljesítő tűzoltóval dolgozott együtt. Az első alkalommal tizenhárom őrsparancsnok, a második napon pedig tizennyolc, főként szerparancsnoki beosztást betöltő tűzoltó működött közre a kompetenciatérkép előkészítésében. A résztvevőknek olyan kompetenciákat, készségeket, illetve képességeket kellett találniuk, amelyek az őrsök egyes beosztásaiban elengedhetetlenek ahhoz, hogy az oda beosztottak a lehető legjobban el tudják végezni a munkájukat. Vagyis megvizsgálták, mi kell ahhoz, hogy az ember jó őrsparancsnok, katasztrófavédelmi megbízott, raj-, illetve szerparancsnok, beosztott tűzoltó, vagy gépjárművezető legyen. Ezúttal nem a szakmai képességeket firtatták, kizárólag az úgynevezett egyéb készségeket és képességeket térképezték fel, így például az irányítási vagy a kommunikációs képességek fontosságát vették górcső alá, de elemezték azt is, hogy a szóban forgó beosztásokban dolgozóknak mennyire kell tudniuk elviselni a speciális terheléseket.
 
A norvég partner kiemelt figyelmet szentel a katasztrófavédelmi szervezetnél a nemek közötti esélyegyenlőségre – így mindkét egyeztetésen külön kitértek e témára is: beosztások jelenlegi helyzetét megvizsgálták a nemek vonatkozásában is, illetve tanulmányozták azt is, mely beosztásokban és mit kell annak érdekében tenni, hogy a nők esélyegyenlősége biztosított legyen.
 
Az őrsök komplett, végleges kompetenciatérképét a BM Oktatási Képzési és Tudományszervezési Főigazgatóság trénere állítja majd össze a most megvizsgáltak alapján.

English translation