Lezárult a fejlesztés a Katasztrófavédelmi Kutatóintézetben

2019. június 28. 12:52

Három év alatt háromszázhetven millió forintos fejlesztéssel megújult, kibővült és modern felszerelésekkel gazdagodott a Katasztrófavédelmi Kutatóintézet központi laboratóriuma. A fejlesztés keretében felújították, átalakították az intézet laboratóriumi helyiségeit, számos eszközt, egyebek mellett mintavételi kellékeket, mérőműszereket, analitikai berendezéseket és a helyszíni gyakorlatok lebonyolítását elősegítő szállítójárművet is beszereztek. A projekt záró rendezvényét június huszonnyolcadikán tartották.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központban tartott eseményen megjelent a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság általános helyettese, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat technikai és támogató főigazgató-helyettese, a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ főigazgatója, az Innovációs és Technológiai Minisztérium főosztályvezetője, a főigazgatóság, a KOK és a kutatóintézet vezetői, munkatársai.

Az ünnepi köszöntőt Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, az országos katasztrófavédelmi főigazgató helyettese mondta. Mint fogalmazott, egy fejlesztést lezárni, új felszereléseket átadni mindig öröm, így van ez a központi laboratórium esetében is. A tábornok emlékeztetett arra, a bővítés, beruházás fő célja az volt, hogy a laboratórium magas szinten legyen képes kiszolgálni a katasztrófavédelmi mobil laborokat, az iparbiztonsági és tűzvizsgálati szakterületeket. Erdélyi Krisztián beszélt arról is, hogy a KEHOP 1.6.0-15-2016-00010 azonosítószámú, „Központi labor fejlesztése” elnevezésű európai uniós projekt háromszázhetven millió forintos támogatási összegének a felét a műszerpark fejlesztésére fordították, a berendezések kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy az eszköz alkalmas legyen ismeretlen összetételű minták fő komponenseit azonosítani. Mindezek mellett, folytatta a főigazgató-helyettes, olyan környezetet is ki kellett alakítani, ahol jól és biztonságosan lehet elhelyezni, működtetni az új berendezéseket – megújult tehát a labornak helyet adó épület, új területet is a rendelkezésükre bocsátottak, így megduplázódott a laboratóriumok száma és a hasznos terület nagysága, napelemeket építettek be, új hő- és vízszigetelést kapott a tetőzet. Beszédének végén Erdélyi Krisztián köszönetet mondott mindazon szervezeteknek és munkatársaknak, amelyek és akik hozzájárultak a fejlesztés sikeréhez.

A tábornoki köszöntőt követően az ünnepség résztvevői Szabó Attila tűzoltó alezredesnek, a Katasztrófavédelmi Kutatóintézet igazgatójának kalauzolásával megtekintették a beszerzett eszközöket, a felújított laboratóriumokat, a különféle speciális műszereket. Először azokat a felszereléseket mutatta be, amelyek a megyei katasztrófavédelmi mobil laborok személyzetének gyakoroltatását szolgálják, ezek segítségével az intézet munkatársai a helyszínen tudják végrehajtani a felkészítéseket. Ezek után a vendégek végigjárták a központi labor helyiségeit, az alezredes mindegyik esetében elmondta, milyen vizsgálatok zajlanak ott, és mely, a beruházás során beszerzett műszereket használják, milyen eredmények születnek ezáltal.

A szemlét követően Tatai Laura, az Innovációs és Technológiai Minisztérium főosztályvezetője osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Mint fogalmazott, régóta figyelemmel kíséri a katasztrófavédelemnél zajló fejlesztéseket, így a mostanit is. A főosztályvezető rámutatott, eddig leginkább gépjárműfecskendők, magasból mentők beszerzéséről szóltak a hírek, a központi labor fejlesztése viszont a lakosság védelme mellett azt is jelenti, hogy az állomány háttérmunkáját támogató eszközökben történt előrelépés. Tatai Laura hangsúlyozta, egyre több az olyan veszélyhelyzet, amelynek kezelésekor innovatív tudásra, gyors reagálásra van szükség, ehhez járul hozzá a projekt keretében végrehajtott beruházás.

Fotó: Kissné Papp Timea - BM OKF GEK