Megújuló lakossági riasztórendszerek, biztonságosabb környezet

2022. április 26. 14:03

Lezárult az Iparbiztonsági távmérőhálózat továbbfejlesztése elnevezésű európai uniós projekt, amelynek április 26-i, orosházi zárórendezvényén szakemberek mutatták be a program keretén belül megvalósított fejlesztéseket és a megújult lakossági riasztórendszereket. A KEHOP-1.6.0-15-2016-00009 azonosítószámú projekt az Európai Unió 4 milliárd 800 millió forintos vissza nem térítendő támogatásából valósult meg.

Az esemény résztvevőit Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere köszöntötte, aki elmondta, hogy nagy biztonságot jelent a helyi lakosok számára ez a projekt, hiszen ennek köszönhetően a lakosságtájékoztatás gördülékenyebbé és gyorsabbá vált. 

A köszöntőt követően Kása Zsolt tűzoltó alezredes, BM OKF távközlési osztályának vezetője mutatta be a projekt legfontosabb eredményeit. Mint elmondta, a beruházás részeként új típusú radiológiai távmérőállomásokat telepítettek, több mérési végpont működik, és megújultak a központi hardver- és szoftverrendszerek. Az alezredes a projekt egyik legnagyobb eredményének nevezte, hogy az eddig külön vezérléssel rendelkező lakossági riasztórendszerek, a radiológiai monitoring távmérőhálózat, valamint a Pakson és harminc kilométeres körzetében telepített lakossági riasztó-tájékoztató végpontok immár közös felületről működtethetőek. Emellett újabb veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek is a lakossági tájékoztató és riasztórendszerbe kerültek, jelentősen erősítve az üzemek környezetében élők biztonságát. A projekt részeként az üzemek környezetében 213, tájékoztatásra, riasztásra alkalmas szirénát, valamint 147 monitoring végpontot telepítettek a szakemberek, Hajdú-Bihar, Vas és Békés megyében pedig ügyeleti központ létesült.

A projekt új radiológiai mérési technológiák telepítését, a mérési végpontok számának növelését, valamint a központi rendszerek megújítását tette lehetővé. A katasztrófavédelem tulajdonában lévő radiológiai monitoring távmérőhálózat már meglévő huszonhat állomására új meteorológiai mérőszondák kerültek. A projektnek köszönhetően harminc újgenerációs mérőállomást is telepítettek, így már összesen százhatvan távmérőállomás, valamint négy új mobilizálható mintavételi pont működik az ország területén. Az osztályvezető hangsúlyozta, a pályázat keretében megújult a mérési adatokat megjelenítő szoftver is, így egy modern, felhasználóbarát, térinformatikai alapú felület segíti az értékelőközpont szakembereinek munkáját. Az új szoftver térképen jeleníti meg a mérőállomásokat, folyamatosan mutatja a dózisteljesítmény-értékeket, jelezve, ha a mérési eredményekben változás áll be. 

Az általános tájékoztatást követően a szót Haskó György tűzoltó ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes vezetője vette át. Hangsúlyozta, a lakosságvédelmi tevékenység egyik legfontosabb eleme a gyors tájékoztatás. A beruházás révén egy magasabb szintre emelkedett ez, közvetlenül ezer, közvetve pedig ötezer ember életminőségét javítja, biztonságát erősíti – tette hozzá az igazgatóhelyettes. Kiemelte, a projekt révén egy, a kor színvonalának megfelelő, átlátható, aktív lakosságtájékoztató és térinformatikai rendszer jött létre.

A program zárásaként a résztvevők megtekinthették az Orosházán megvalósult üzemi monitoring-végpontot és egy szirénavégpontot.