Képzéssorozattal a vízanalitikai eszközök hatékony használatáért

2018. május 22. 14:31

Három hónap alatt összesen hét alkalommal egy-egynapos felkészítésen vesznek részt a fővárosi és megyei katasztrófavédelmi mobil laborok munkatársai, hogy készségszinten tudják használni a nemrégiben beszerzett vízanalitikai és vízmintavételi készleteket. Május huszonkettedikén a Komárom-Esztergom, a Fejér és a Győr-Moson-Sopron megyei igazgatóság mobil laborjának legénysége vett részt a képzésen.

2017 második félévében a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretén belül a KEHOP-1.6.0-15-2016-00008 Magasabb szintű iparbiztonsági kapacitásfejlesztés elnevezésű projekt során a megyei katasztrófavédelmi mobil laborok és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ részére huszonhárom PF-12Plus típusjelzésű fotométert és zavarosságmérő műszert, illetve ugyanannyi WTW Multi 3630 típusú, háromcsatornás, hordozható multiparaméteres mérőműszert vásárolt a katasztrófavédelem, összesen 1 milliárd 200 millió forint értékben.
 
Március és május között összesen hét felkészítés zajlott, illetve zajlik, mindegyiken más-más mobil labor munkatársai vettek, vesznek részt. Május huszonkettedikén a Komárom-Esztergom, a Fejér és a Győr-Moson-Sopron megyei kollégák jártak a főigazgatóságon. A képzést megnyitó Szilágyi Eszter tű. alezredes, a veszélyes üzemek főosztály helyettes vezetője arra biztatta a szakembereket, hogy minden kérdést tegyenek fel a műszerekkel kapcsolatban, mert a cél az eszközök hatékony használata.
 
A bevezetőt követően dr. Király Zita, a vízügyi és vízvédelmi főosztály vezetője a vízvédelmi hatóság feladatairól, a vízvédelmi információs rendszerről, valamint a rendkívüli vízminőség-védelmi eseményekről beszélt, ezen belül foglalkozott az események csoportosításával, a kapcsolódó fogalmakkal, igazgatási és felügyeleti feladatokkal. Magáról a vízről, annak összetételéről és szennyezőiről Csók László, okleveles vegyészmérnök értekezett, sorra véve a vizek természetes kémiai anyagait, a szerves és szervetlen szennyezőanyagokat, különös tekintettel azok viselkedésére. Korbély Barbara tű. százados, a KOK Polgári Védelmi és Iparbiztonsági Szakcsoportjának munkatársa előadásában azt részletezte, milyen összetevők mérhetők a vízanalitikai felszerelésekkel, és sorra vette a két műszer segítségével alkalmazható vizsgálati módszereket, vagyis a spektrofotometriás eljárást, az oldott oxigéntartalom, a vezetőképesség, valamint a pH-érték mérését. Az elméleti előadásokat követően Gazda Iván tű. százados, a Katasztrófavédelmi Kutatóintézet szakembere a műszerek használatáról, kalibrálásáról tájékoztatta a résztvevőket, akik ezt követően maguk is méréseket végeztek, gyakorolva az eszközök használatát.
 
A műszerek leírásából kiderül: a PF-12Plus típusjelzésű fotométer és zavarosságmérő műszer, valamint a WTW Multi 3630 típusú 3 csatornás hordozható multi paraméteres mérőműszer és a hozzájuk tartozó reagens készletek segítségével terepi környezetben, gyors helyszíni elemzést lehet végrehajtani és tizenhat különböző paramétert lehet meghatározni, amely igény esetén további reagens készletek beszerzésével bővíthető.