Továbbképzés a főigazgatóságon

2019. április 12. 11:17

Harmadik alkalommal rendezték meg a katasztrófavédelmi mobil laborok állományának mikrobiológiai és vízanalitikai továbbképzését. A felkészítésen a fővárosi és megyei katasztrófavédelmi mobil laborok munkatársai vettek részt, a cél az, hogy készségszinten tudják használni a különböző vízanalitikai és vízmintavételi műszereket.

A katasztrófavédelem 2018-ban, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretén belül rendszeresítette a PF-12 Plus típusú kompakt fotométert, amely a vízben található különböző ionok meghatározására szolgál. Az eszköz tizenkét fajta kémiai, vízben oldott anyag meghatározására és mérésére alkalmas. A Magasabb szintű iparbiztonsági beavatkozások kapacitásfejlesztése elnevezésű, KEHOP-1.6.0-15-2016-00008 azonosítószámú projekt révén rendszerbe állt a WTW Multi 3630 típusú, háromcsatornás, hordozható multiparaméteres mérőműszer is, amely az élő vizekben, illetve uszodai környezetben alkalmazható a paraméterek meghatározására. A gyakorlati foglalkozáson ezeknek a műszereknek a minél precízebb és pontosabb használatát ismerhették meg a résztvevők.

 

A gyakorlatot Varga Zoltán tűzoltó százados, a vízügyi és vízvédelmi főosztály munkatársa, Csók László okleveles vegyészmérnök és Gazda Iván tűzoltó százados, a Katasztrófavédelmi Kutatóintézet szakembere vezette, aki a műszerek használatáról, kalibrálásáról tájékoztatta a kollégákat. A résztvevők maguk is méréseket végeztek, gyakorolva az eszközök használatát.

Fotó: Gergály Judith