Sajtóbejárás Villányban

2021. február 10. 15:35

Új katasztrófavédelmi őrssel gyarapodott Baranya megye. A villányi, hagyományos szerkezetű őrs február tizedikén a sajtó munkatársai előtt nyitotta meg kapuit.

A „Tűzoltóőrsök kialakítása – Hagyományos őrsök, Tolcsva, Villány” elnevezésű KEHOP-1.6.0-15-2016-00007 azonosítószámú projekt csaknem 217 millió 600 ezer forint vissza nem térítendő uniós támogatásból valósult meg. A katasztrófavédelem hatékonyságát javító zöldmezős beruházás keretében egy, a kor szakmai elvárásainak megfelelő, korszerű és gazdaságosan fenntartható ingatlan épült Tolcsván és Villányban. Az őrsök amellett, hogy hatékonyabbá teszik a térség mentő tűzvédelmét, a városképbe is jól illeszkednek.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területén, a siklósi hivatásos tűzoltó-parancsnokság működési területén 2021. február 15-én kezdi meg mentő tűzvédelmi feladatainak ellátását a villányi katasztrófavédelmi őrs. A villányi az országos őrsprogram keretében a negyvenhatodik őrs. A projekt másik beruházása, a tolcsvai őrs már 2018 óta működik. A program célja az úgynevezett fehér foltok felszámolásával a lakosság biztonságának erősítése, a természeti és civilizációs katasztrófák elleni védekezés, valamint a katasztrófavédelmi rendszer hatékonyabb működtetése.

Az őrs működési területéhez huszonkilenc település tartozik, ezeken összesen több mint tizennégyezer ember él mintegy háromszázhatvankét négyzetkilométeren. Az őrs indulásával a korábbi átlagosan húszperces vonulási idő tizenhárom percre csökken.

2020-ban a villányi őrs működési területéhez tartozó településekre hetven alkalommal vonultak a tűzoltók.

Villányban február közepétől egy RÁBA R16 Aquadux 4000-es típusú gépjárműfecskendő mellett négy tűzoltó áll éjjel-nappal készenlétben.

Az őrs a tűzoltók hétköznapjait kiszolgáló helyiségekkel, informatikai hálózattal, megfelelő szerállással rendelkezik, modern fűtési rendszerét napelemrendszer is támogatja, ez nagymértékben hozzájárul az energiatakarékos üzemeltetéshez. A villányi beruházás bekerülési költsége nettó 168 millió forint volt.