Már az ország egyik legmodernebb laktanyájából vonulnak a gyöngyösi tűzoltók

2021. május 27. 13:51

Az új épületegyüttes április huszonharmadika óta ad otthont a hivatásos tűzoltó-parancsnokságnak és a kirendeltségnek. Az elmúlt egy hónapban a készenléti szolgálatot ellátó hivatásos tűzoltók hetvenöt esetben avatkoztak be. Hat ember életét mentették meg, tíz közúti balesetnél, egy ipari létesítménynél és több mint húsz otthon történt káresetnél akadályozták meg, hogy nagyobb baj történjen.

A csaknem egy hektáros, Bethlen Gábor utcai terület kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy az itt szolgáló állomány a lehető legrövidebb idő alatt a veszélyeztetett területekre érjen, ezzel is hatékonyabbá és gyorsabbá téve a tűzoltói beavatkozást. Az új laktanya alapterülete több mint 1600 négyzetméter, az épület két funkcionális egységből áll: a szertárakat magába foglaló, a készenléti állomány elhelyezésére szolgáló épületszárnyból és az irányítási, hivatali épületrészből. A komplexumban az összes szükséges technikai építmény (mászóház, sportpálya, kismotorfecskendő-szerelő pálya stb.) helyet kaphat a későbbiekben, továbbá az összes szerállás áthajtó rendszerű. A káreseményhez riasztott szerek két irányban hagyhatják el a laktanyát, a visszatérő járművek pedig útvonal-keresztezés nélkül juthatnak vissza a szerállásba. A létesítményben összesen 12 gépjármű helyezhető el. 

Az épületegyüttest korszerű építési anyagokból, modern építési technológiákat alkalmazva alakították ki, ennek eredményeként az a kor kihívásainak megfelelő, komfortos környezetet biztosít az állomány számára. Az épület a jó hőszigetelésű, korszerű építési anyagoknak, épületszerkezeti elemeknek, épületgépészeti technológiáknak köszönhetően az ország legmodernebb tűzoltólaktanyáinak egyike. 

A gyöngyösi kirendeltség és hivatásos tűzoltó-parancsnokság mind a személyi, mind a rendelkezésre álló gépjárműállományt alapul véve az ország legjelentősebb katasztrófavédelmi egységei közé tartozik. A katasztrófavédelmi kirendeltség 64 település biztonságáért felel, a tűzoltóság pedig 48 település több mint 114 ezer lakójának védelmét látja el. 

Fotó: Szőke Péter BM OKF