A földrengésekről, földcsuszamlásokról tárgyaltak a V4 országai

2015. május 21. 15:34

Május 19-én és 20-án Pozsonyban immár a tizenötödik alkalommal találkozott a Visegrádi Négyek, vagyis Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia főigazgatója, ez alkalommal Moldova katasztrófavédelmi főigazgatójával kiegészülve. A vezetők tanácskozásának központjában a földmozgások okozta veszélyek, valamint elhárításuk és legfőképpen megelőzésük fontossága állt.

A kétnapos találkozót, amelyen először vett részt a moldovai főigazgató, Mihail Harabagiu, a házigazda Szlovákia katasztrófavédelmi főigazgatója, Lenka Hmírova nyitotta meg.

A találkozón dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott főigazgatója először a magyarországi települések kockázatfelméréséről beszélt, elmondta, hogy minden hazai települést tizenkét kockázati tényező figyelembevételével soroltak katasztrófavédelmi osztályokba. A főigazgató ezután ismertette, hogy milyen kockázatot jelentenek a földrengések és a földcsuszamlások Magyarországra nézve. Elmondta, az országban és annak határaihoz közel évente néhány száz földrengés fordul elő, ezek jellemzően gyenge rengések, a lakosság csupán öt-hat eseményt érzékel, károkat okozó földmozgások pedig még ritkábban, évente egyszer-kétszer pattannak ki. A földcsuszamlások, mondta Tollár Tibor, szerencsére nem jellemzőek idehaza, mindössze kisebb földcsuszamlások és partomlások szoktak lenni, azok is leginkább a Duna menti löszfalon és a Balaton környéki magas parton. Előadásában a főigazgató hangsúlyozta, Magyarországon kiemelkedő figyelmet fordítanak a veszélyhelyzetek kockázatainak előzetes felmérésére, a megelőzésre, illetve a korai jelzésre. A földcsuszamlások fő okaként megjelölt vízelvezetési, vízkezelési feladatok hatósági ellenőrzésével pedig mindent megtesznek a további, illetve komolyabb károkat okozó földcsuszamlások megelőzésére, elkerülésére.

Zárásként a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője a résztvevő országok figyelmébe ajánlotta a SEERISK együttműködési projektet, amelyben kilenc, a Duna-medencében található ország vett részt, köztük a vendéglátó Szlovákia is. Ebben az együttműködésben két és fél év alatt tizenkilenc különböző partnerszervezettel működött együtt Magyarország, tette hozzá Tollár Tibor.

A kétnapos rendezvény végén az öt katasztrófavédelmi főigazgató közös memorandumot írt alá. Ebben kiemelték a megelőzés fontosságát, a V4-ek és Moldova együttműködését, támogatták a közös gyakorlatok, képzések megszervezését és a határokon átnyúló információcserét, valamint azt is, hogy a V4-ek és Moldova együtt lépjenek fel a közös érdekérvényesítést követelő ügyekben az Európai Unióban.

Fotó: Szlovák Belügyminisztérium