Újabb elismerés a SEERISK eredményeinek

2015. május 20. 15:29

A Belga Föderális Belügyminisztérium Főtitkárságának meghívására a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság május 19-én Brüsszelben szakértői megbeszélést folytatott a katasztrófakockázatok határon átnyúló hatásairól. A meghívás a főigazgatóság által vezetett SEERISK projekt eredményeinek köszönhető.

A nemzetközi szervezetek és szakértők véleménye szerint a határon átnyúló kockázatok azonosítása és azok következményeinek felmérése a közeljövőben egyre fontosabb szerepet kell kapjon Európa-szerte. A közlekedési és ipari balesetek, valamint a klímaváltozás által okozott természeti katasztrófák esetében is indokolt a határon átnyúló együttműködések kialakítása. Ennek ellenére, jelenleg viszonylag kevés intézmény foglalkozik a nemzeti keretek között már azonosított kockázatok összehasonlításával, mutatott rá Gunter Ceuppens, a belga belügyminisztérium biztonságpolitikai tanácsadója.    
 
A SEERISK-projekt eredményeit a projekt menedzsere, Rajacic Ágnes, a projektben kidolgozott kockázatértékelési metodológiát pedig a Bécsi Egyetem kutatója, Maria Papathoma-Köhle mutatta be a belga és finn szakértők, illetve az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet)  képviselői előtt. A szakértők elismerően nyilatkoztak a projektben folytatott munkáról, valamint a valós adatokat feldolgozó kockázati térképek kialakításának folyamatáról. 
 
A tapasztalatcsere kezdeményezésének apropóját az adta, hogy a Benelux országok határon átnyúló kockázatértékelési projektet indítanak egy Belgium, Hollandia és Luxemburg között 2006-ban megkötött kríziskezelési megállapodás alapján. Ezek után ajánlásokat fogalmaznak meg az Európa Tanács számára a határon túli kockázatok csökkentésére. Szándékuk, hogy a munkában felhasználják a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság projektjének eredményeit is.