Térinformatikai munkaműhely – haladóknak

2014. december 03. 16:14

A SEERISK – „Közös katasztrófavédelmi szempontú kockázatelemzés és felkészülés a Duna makrorégióban” elnevezésű projekt keretein belül a záró konferenciához kapcsolódva a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság informatikai főosztályának munkatársai kétnapos térinformatikai továbbképzését tartottak december 2-3. között a projektpartnerek szakembereinek részvételével.

A projekt célkitűzéseinek értelmében a főigazgatóság térinformatikai csapata, Czikoráné Balázs Erika tű. alezredes, Perge Kinga tű. főhadnagy, László Péter tű. főhadnagy, valamint külső térinformatikai szakértőként dr. Sik András, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természetföldrajzi Tanszékének adjunktusa egy közösen alkalmazható kockázati térképezési módszertant dolgozott ki. Ez alapján elkészítették hat projektpartner mintaterületére a kockázati térképeket, amelyeket a korszerű, szerver alapú technológia felhasználásával, webes térinformatikai alkalmazásként megosztottak a végfelhasználókkal. A munka során szerzett tapasztalatok és alkalmazott módszerek összefoglalása is megtörtént egy angol nyelvű tanulmány formájában, amely alapján a partnerek térinformatikusai önállóan, lépésről-lépésre reprodukálni tudják a kockázati térképezést. Az eredmények megtalálhatók a projekt honlapján (www.seeriskproject.eu).
 
A projekt végére lehetőség nyílt a felhalmozott térinformatikai tudás átadására egy kétnapos intenzív képzés formájában, amelyen bosnyák, bolgár, osztrák és szerb kollégák vettek részt. Az oktatásnak az EKOP 1.1.10, „A katasztrófavédelmi informatikai rendszerek döntéstámogató szerepének és biztonságának növelése” című projekt keretein belül felszerelt számítógéplabor adott helyett. A munkaállomások, az alkalmazott szoftverek biztosították, hogy minden résztvevő el tudja készíteni a mintaterületek kockázati térképeit a SEERISK térinformatikai csapatának segítségével, illetve, hogy webes térképalkalmazások formájában megosszák azokat az interneten keresztül.
 
A kétnapos képzés alatt a résztvevők alapos áttekintést kaptak a kidolgozott és alkalmazott térinformatikai megoldásokról, így megvalósult a projekt egyik kiemelt célja: biztosítani a tudástranszfert a Délkelet-Európai Transznacionális programban részt vevő országok számára.