A központi raktárbázison tartotta ülését a Műszaki Tanácsadó Testület

2014. november 20. 15:24

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központjának központi raktárbázisa látta vendégül a Műszaki Tanácsadó Testületet november 19-én. A grémium az ingatlangazdálkodás aktuális kérdéseit, a gépjármű- és a logisztikai szakterület beszámolóját, valamint 2015-re tervezett feladatait tárgyalta meg.

Az ülésen Hrabovszky Pál tű. ezredes, a műszaki főosztály vezetője beszámolt az idei feladatok időarányos teljesítéséről és a következő esztendő feladatairól. Hangsúlyozta, hogy a műszaki szakterület a rendelkezésre álló keretek között is teljesíteni tudta ez évi vállalásait. Az ezredes szólt a BM HEROS Zrt-vel és a Respirátor-Gamma Zrt.-vel meglévő szakmai együttműködésről a gépjárműfejlesztések és az új technikai eszközök területén. Hrabovszky Pál tájékoztatta a testületet a hazai tűzoltógépjármű-fejlesztési program állásáról, a típusengedélyezés befejeződéséről és a jövőre induló éles csapatpróbáról. Az ezredes ezután bemutatta azokat a tűzoltógépjárműveket, amelyeket úgy alakítanak ki, hogy már meglévő alvázra szerelnek át felépítményt. Az 2014-2020-ig terjedő időszak európai uniós pályázatai közül a főosztályvezető kiemelten szólt a polgári védelmi és iparbiztonsági tárgyú pályázatokról, illetve a tervezett beszerzésekről, vagyis a megvásárolandó fecskendőkről, vízszállítókról, valamint vegetációtüzek oltásra alkalmas, cserefelépítményes, gumikerekes és lánctalpas eszközökről. Az iparbiztonsági szakterületet érintően kiemelte a KML-ADR gépjárművek alkalmazását és további fejlesztési irányait.
 
Második előadóként Horváth Zoltán tű. százados, a Gazdasági Ellátó Központ alosztályvezetője a logisztika aktuális feladatairól számolt be a testület előtt. Beszélt a 2014-es esztendő logisztikai biztosítási feladatairól, a lebiztosítások és logisztikai szabályozások kidolgozásnak eredményeiről. Ennek során ismertette azokat a feladatokat, amelyeket a SEERISK projekt és a HUNOR mentőszervezet számára tartott gyakorlaton oldott meg a szakterület, szólt az idei év kiemelt védekezési helyzeteiben végrehajtott feladatokról, végezetül emlékeztetett arra, hogy lassan a végéhez ér az úgynevezett védekezési konténerek rendszerbe állítása.
 
Az ingatlangazdálkodásról Péli Ferenc László tű. alezredes, a főigazgatóság ingatlangazdálkodási, beruházás szervezési és projektelszámolási főosztályának helyettes vezetője adott teljes körű tájékoztatást. Az alezredes beszámolt a főosztály feladatrendszeréről, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ingatlangazdálkodásáról és szólt a fejlesztések, beruházások helyzetéről. Péli Ferenc László külön foglalkozott a felújítások és beruházások kérdéskörével. Áttekintve a 2011 óta eltelt időszakot, elmondta, jelenleg Balatonfüreden, Marcaliban, Monoron, Szarvason, Pécsett, Gyöngyösön, Kiskőrösön, Sopronban és Zalaegerszegen zajlik tűzoltólaktanya-építés. Emellett felújítások is folyamatban vannak, Kecskeméten, Szekszárdon, Egerben, Óbudán, Fehérgyarmaton, Keszthelyen és Balassagyarmaton zajlanak ilyen munkák. A testületi ülésen a főosztályvezető-helyettes külön is szót ejtett arról, hogy a Belügyminisztérium ebben az évben is kiírta az „Üzemeltetési költségcsökkentést eredményező energetikai fejlesztések pénzügyi támogatása” című pályázatát, amelyre a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nyújtott be pályázatot, sikeresen.
 
Dr. Jároscsák Miklós, a Műszaki Tanácsadó Testület elnöke zárszavában elmondta: mivel a hatékony és korszerű technikákat alkalmazó műszaki és logisztikai támogatás nélkül nem biztosítható a katasztrófák elleni védekezés, ezért a testület a jövőben is kiemelten foglalkozik a közép- és hosszú távú tervek szakértői támogatásával, a felvetődő problémák megoldására javaslatot tesz, természetesen együttműködve a hivatásos szakterületek vezetőivel.

Fotó: BM OKF GEK