Újabb projekt a kritikus infrastruktúrák védelmének fokozásához

2014. augusztus 14. 15:52

Előkészítő megbeszélés zajlott augusztus tizennegyedikén a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon, amelyen a meghívottak újabb uniós projekt lehetőségről kaptak részletes tájékoztatást. Az európai uniós projekt célja, hogy a hosszú távú klímaváltozáshoz való alkalmazkodás elősegítéséhez dolgozzon ki módszereket.

A SEERISK projekt továbbfejlesztéseként az új pályázat az Európai Unió egységes kutatási keretprogramjához kapcsolódik. A konzorciumban a kis- és középvállalkozások mellett jelen vannak az európai klímakutatás meghatározó intézményei. A tizenhárom országot átfogó projekt magyarországi partnere a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A hivatásos katasztrófavédelmi szervezet a vezetője a projekt egyik esettanulmányának. Ilyen komplex esettanulmányból öt készül, az egyik a Duna magyarországi, felső szakaszának százötven kilométerét vizsgálja. Azt, hogy a klímaváltozás hatására felerősödő természeti veszélyek milyen hatást gyakorolnak a kritikus infrastruktúrára, hol és milyen kockázatok jelentkeznek. A fókuszban a kritikus infrastruktúra létesítményei állnak, a vizsgálat a közlekedést, az energiaszektort és a vízellátást érinti. A projekt többféle veszélyt vesz górcső alá, így az árvíz, az alacsony vízállásból adódó vízhiány, a csuszamlások, a viharok és a hőség hordozta rizikót. A találkozóra az érintett folyószakasz melletti megyék katasztrófavédelmének, megyei jogú városának képviselői, valamint a vízügy, a közlekedés, az energiaszektor egyes cégei kaptak meghívást.
 
Az összejövetelen először dr. Bognár Balázs tű. ezredes, a kritikus infrastruktúra koordinációs főosztály vezetője adott áttekintő ismertetést az iparbiztonsági szakterület hatósági tevékenységéről az önkormányzati, vízügyi, erőművi cégek, a magyar vasúttársaság és a fővárosi bányakapitányság képviselőjének. Előadásában sorra vette a veszélyes üzemek, a veszélyesáru-szállítás, a kritikusinfrastruktúra-védelem legfontosabb tudnivalóit, majd elmondta, a projekttől azt várják, hogy lezárultával egy kárfelmérési módszertan, a kockázat- és költségbecslés új módszertana, illetve egy döntéstámogató szoftver legyen a végfelhasználók kezében.
 
A projekt részleteit Rajacic Ágnes, a beruházás-szervezési iroda, valamint Horváth Anikó, az országos polgári védelmi főfelügyelőség munkatársa tárta a megjelentek elé. Ismertették a projekt várható menetrendjét,.valamint szó esett a hazai esettanulmányról, a különféle szakmai és általános munkacsomagokról, valamint részletesen beszéltek a kockázatelemzésről és a kockázatkezelésről is.