Megkezdődött a munka a SEERISK-projektben

2012. július 18. 13:54

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetésével megkezdődött a globális klímaváltozással kapcsolatos katasztrófa-kockázatok értékelésével foglalkozó, két és féléves európai uniós projekt végrehajtása. A július 16-17-én, Belgrádban megtartott projektindító értekezleten az EU, Ausztria, Bulgária, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország szakértői vettek részt.

Az értekezleten a projekt pénzügyi és adminisztratív követelményeinek ismertetését követően az első szakmai feladatok végrehajtása is megtörtént, a résztvevők egyebek mellett megkezdték az alapadatok összegyűjtésére szolgáló kockázati kérdőív részleteinek kidolgozását. A kétnapos találkozót a BM OKF polgári védelmi és informatikai, valamint az RSOE szakértői szervezték és vezették. A következő rendezvény szeptember közepén, Budapesten lesz.
 
A SEERISK-projekt fő célja a környezeti kockázatok csökkentése a megelőzési lehetőségek fejlesztésével. Ennek érdekében fel kell mérni a globális klímaváltozás okozta sérülékenységet, illetve regionális és települési szinten megoldási lehetőségeket kell keresni. A résztvevő államok egy-egy városa mintaterületként biztosítja az európai államokban is alkalmazható modellek kidolgozásához szükséges adatokat.