Kétmillió euró az éghajlatváltozás hatásainak csökkentésére

2012. július 06. 10:47

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az Európai Unió Délkelet-európai programjának keretében nemzetközi, stratégiai jelentőségű, kétmillió eurós költségvetésű projektet indított július 1-jével “Közös kockázatbecslés és felkészülés a Duna makro régióban” címmel, amelyet kilenc ország társszerveivel közösen valósít meg.

Szélsőséges meleg, szárazság, hirtelen lehűlés és hóvihar. Néhány éghajlati jelenség, amely a mindennapjainkat közvetlenül és egyre nagyobb mértékben befolyásolja. Az elmúlt télen bekövetkezett hirtelen havazás és lehűlés 11 települést torlaszolt el hazánkban és 8500 ember maradt átmeneti időre valamilyen alapellátás nélkül. A Kárpát-medencét jelenleg sújtó kánikula is rendkívüli igénybevételt jelent az emberek számára.
 
Bár az éghajlatváltozás különbözőképpen érinti a településeket, városokat és régiókat, a Kárpát-medence országaiban immár tipikusnak mondható éghajlati jelenségek azonosíthatóak. A szélsőséges éghajlati jelenségek okozta károk kezelésében, az infrastruktúra, a közlekedés, az élelmiszerellátás biztosításában, vagyis az emberek biztonságát célzó munkában a katasztrófavédelem tevékenyen vesz részt.
 
A főigazgatóság az Európai Unió magyar soros elnöksége alatt elfogadott kockázatelemzési alapelvekből kiindulva a régióban először indított nemzetközi projektet egy harmonizált módszertan és gyakorlat kialakítása, a szélsőséges időjárás okozta természeti katasztrófák kockázatának elemzése és kezelése, a lakosság felkészítése érdekében. Az együttműködés kilenc környező ország katasztrófavédelmi szervével, önkormányzataival és meteorológiai intézetével valósul meg. A kutatási eredményeken kívül a projekt ideje alatt húsznál több regionális találkozóra, konferenciára és öt katasztrófavédelmi gyakorlatra kerül sor Magyarországon, Bulgáriában, Bosznia-Hercegovinában, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Ausztriában. A szakmai eredményeket a BM OKF országos polgári védelmi főfelügyelője, Dr. Tóth Ferenc dandártábornok ellenőrzi, a nemzetközi konzorciumot pedig Rajacic Ágnes, a beruházás-szervezési iroda munkatársa koordinálja.

A SEERISK projekt összköltségvetése kétmillió euró, amely az Európai Unió Délkelet-európai programja és a magyar állam társfinanszírozásában valósul meg. A projekt elnyerte a Duna régió stratégia emblémáját, amely azt jelzi, hogy a megvalósítás európai szinten is kiemelt figyelmet kap.