Felavatták Zala megye harmadik katasztrófavédelmi őrsét

2018. november 14. 15:39

Ünnepélyes keretek között adták át Letenyén november tizennegyedikén az ország negyvenhatodik, Zala megye harmadik katasztrófavédelmi őrsét. Az egység munkába állásával a megyében tovább csökkent a hivatásos egységek vonulási ideje és még nagyobb biztonságban érezheti magát a térségben élő több mint tizenhatezer ember.

A rendezvényen a letenyei őrs működési területén lévő huszonnyolc település, a társ- és együttműködő szervezetek, az önkéntes tűzoltóságok képviselői, Zala megye, illetve a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetői, valamint a megyei katasztrófavédelem munkatársai vettek részt.
 
A Himnusz elhangzását követően dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató mondott köszöntőt. A tábornok beszédében emlékeztetett arra, hogy a tűzvédelmi szempontból fehér foltok felszámolása érdekében 2012-ben elindított program eredményeként ma már negyvenhat őrs működik országszerte. A letenyeiről elmondta, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 142,5 millió forintból létrehozott őrs elhelyezésénél fontos szempont volt, hogy az ország délnyugati kapujánál húzódó két, jelentős személy- és áruforgalmat – így komoly veszélyesáru-forgalmat is – lebonyolító gyorsforgalmi úthoz, az M7-eshez és az M70-eshez a lehető legközelebb létesüljön. Letenyéről ezen kívül a Mura folyó árterülete is gyorsabban elérhető egy esetleges árvíz idején – tette hozzá a főigazgató. Góra Zoltán beszélt arról is, hogy az őrs tűzoltói huszonnyolc település több mint tizenhatezer lakosának nyújtanak nagyobb biztonságot. Végezetül hozzátette, a Letenye városa által biztosított területen felépített, kétszerállásos, könnyűszerkezetes épületben kap helyet a helyi önkéntes tűzoltók gépjárműfecskendője is.
 
A főigazgatót követően Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő emelkedett szólásra. Beszédében nagy eredménynek nevezte, hogy már három őrs működik a megyében, majd hozzátette, az elmúlt évek azt mutatták, hogy az itt élők minden helyzetben számíthatnak a tűzoltókra. Az őrs átadásával a Mura vidéke környékén és a Letenye vonzáskörzetében élők biztonsága is erősödött – tette hozzá kevés vonulást és jó munkát kívánva az őrs állományának.
 
A rendezvény következő momentumaként az országos katasztrófavédelmi főigazgató, az államtitkár, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Farkas Szilárd, Letenye polgármestere, valamint Egri Gyula tű. ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató átvágta a nemzetiszínű szalagot, majd a történelmi egyházak képviselői megáldották az épületet és a benne szolgálatot teljesítő tűzoltókat.
 
A frissen felavatott őrs megtekintését követően, a rendezvényt záró fogadáson Farkas Szilárd polgármester mondott pohárköszöntőt. Valamennyi érintettnek megköszönte, hogy Letenyét választották az őrs helyéül, majd örömét fejezte ki, hogy a modern épület és a benne dolgozók a jövőben az itt élők biztonságát szolgálják.
 
Zala megyében már a harmadik katasztrófavédelmi őrs állt szolgálatba november elsején, így tovább csökkent a fehér foltok száma. A letenyei katasztrófavédelmi őrs a nagykanizsai hivatásos tűzoltó-parancsnokság működési területén tevékenykedik, a hozzá tartozó 28 településen 16 ezer 250 ember érezheti nagyobb biztonságban magát. Az őrs szolgálatba állásával 375 négyzetkilométeren 25 percnél rövidebb idő alatt érkezik a hivatásos tűzoltók segítsége. Az őrs rendszerbeállásáig Letenyére a harminckét kilométerre lévő Lentiből, valamint a huszonkét kilométeres távolságban található Nagykanizsáról érkeztek a hivatásos tűzoltók.
 
A fejlesztés a Tűzoltóőrsök kialakítása – Könnyűszerkezetes őrsök (Sásd, Letenye, Kiskunmajsa, Sopronkövesd) nevű, KEHOP-1.6.0-15-2016-00004 azonosítószámú projekt keretében valósult meg. Az őrs épülete kétszerállásos, könnyűszerkezetes, modern fűtési rendszerrel rendelkezik, az energiatakarékos üzemeltetést napelem-rendszer biztosítja. Az épületben helyet kapott a készenléti állomány hálókörlete, étkező és ruhatároló, valamint egy-egy iroda az itt szolgálatot teljesítő őrsparancsnok és a katasztrófavédelmi megbízott számára. Az őrsön egy Renault Aquadoux 3000-es gépjárműfecskendő teljesít szolgálatot, félrajnyi legénységgel.
 

Fotó: Tóth Erzsébet tű. főhadnagy - Zala MKI