Újabb katasztrófavédelmi őrs Bács-Kiskun megyében

2018. szeptember 12. 15:14

A megye harmadik, európai uniós forrásból megépült katasztrófavédelmi őrsét szeptember 12-én ünnepélyes keretek között adták át. A szeptember 1-je óta, Kiskunmajsán szolgálatot teljesítő hivatásos tűzoltók összesen hét település biztonsága felett őrködnek.

A kiskunmajsai katasztrófavédelmi őrs ünnepélyes átadásán megjelenteket dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója köszöntötte. A tábornok beszédében kiemelte, hogy az egész országot érintő őrsprogram 2012-ben indult azzal a céllal, hogy a nehezen elérhető területeken – az úgynevezett fehér foltokon – kis létszámú tűzoltóőrsök létesüljenek, hogy a mentő tűzvédelem és a tűzoltói segítség közelebb kerüljön az állampolgárokhoz. A kiskunmajsai katasztrófavédelmi őrs a program részeként, a Tűzoltóőrsök kialakítása – Könnyűszerkezetes őrsök nevű, KEHOP-1.6.0-15-2016-00004 azonosítószámú projekt keretében készült el, mintegy 121 millió forintból. Az ott szolgáló hivatásos tűzoltók szeptember elseje óta, a nap huszonnégy órájában teljesítenek szolgálatot – mondta a vezérőrnagy. Góra Zoltán kiemelte, hogy az állomány kiemelt feladata az, hogy baj esetén minél rövidebb idő alatt segítséget nyújtson Kiskunmajsa, Csólyospálos, Harkakötöny, Jászszentlászló, Kömpöc, Móricgát, Szank összesen csaknem huszonegyezer fős lakosságának, legyen szó tűzoltásról, műszaki mentésről vagy lakosságvédelmi intézkedésről. Az egyedi tervezésű, a tűzoltói feladatokból fakadó speciális igények figyelembevételével megépült új őrsépület amellett, hogy a legmodernebb informatikai eszközökkel van felszerelve, korszerű elhelyezési körülményeket is biztosít az itt dolgozó egység számára.
 
„Alig van szebb és jobb dolog egy város életében, mint amikor egy ilyen szép napon szalagot vághatunk át, hiszen ez egy hasznos dolog megvalósulását jelenti. Így van ez most is, a kiskunmajsai katasztrófavédelmi őrs átadásánál.”kezdte beszédét Ábrahám-Fúrús András, Kiskunmajsa polgármestere. A város első embere szerint Kiskunmajsán hagyománnyal bír az önkéntes tűzoltók tevékenysége. 1900-ban alakult meg az első önkéntes tűzoltó egyesület, ami jelenleg huszonnyolc tagot számlál, önzetlen munkájukra a város nagyon büszke. A mentéseknél az egyik legfontosabb az idő kérdése – folytatta beszédét a polgármester, aki hozzátette, hogy a város és a környező település lakóinak még nagyobb biztonságérzetet ad a hivatásos tűzoltók jelenléte. Ábrahám-Fúrús András beszéde végén megköszönte a tűzoltók munkáját, és azt, hogy az egységekre minden veszélyhelyzetben számíthatnak.
 
Az ünnepség a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának előadásával folytatódott. Ezt követően az átadást szimbolizáló nemzeti színű szalagot Góra Zoltán főigazgató, valamint Ábrahám-Fúrús András, Kiskunmajsa polgármestere vágta át.
 

Fotó: Kovács Andrea tű. főhadnagy - Bács-Kiskun MKI