Csütörtökön befejeződött az épülő tűzoltóőrsök sajtóbejárása

2018. április 19. 16:13

Szerdán Kiskunmajsán, csütörtökön Sopronkövesden tekinthettek be a könnyűszerkezetes tűzoltóőrsök építési munkálataiba a sajtó képviselői. A speciális technológiával készülő tűzoltóőrsöket már most, az építés fázisában is nagy érdeklődés kíséri. Az épületekből a hét elején eddig kettőt, a letenyeit és a sásdit nyitották meg egy-egy napra az újságírók előtt, mára az uniós projekt mind a négy állomásának a kulisszái mögé bepillanthattak az érdeklődők.

Bács-Kiskun megye tűzvédelmét rövidesen újabb őrs erősíti, amelynek építési munkálatai látványos fázishoz érkeztek Kiskunmajsán. Az egész országot érintő őrsprogram 2012-ben indult azzal a céllal, hogy a nehezen elérhető területeken, az úgynevezett fehér foltokon kis létszámú tűzoltóőrsök létesüljenek. Ezek egyike a kiskunmajsai tűzoltóőrs, amit szerdán járt be a sajtó. Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója arról tájékoztatta a média képviselőit, hogy a megyében jelenleg két katasztrófavédelmi őrs működik, Solton és Nagybaracskán. Ezek munkába állásával a lakossághoz érezhető közelségbe került a hivatásos tűzoltók jelenlétéből adódó biztonság. Az eddig megépült őrsök számos esetben bizonyították létjogosultságukat azzal, hogy elsőként érkezett ki a káresetekhez. Az ezredes tájékoztatójában kitért arra, hogy a Kiskunmajsán épülő őrsön is a nap huszonnégy órájában teljesítenek majd szolgálatot hivatásos tűzoltók, készen arra, hogy minél rövidebb időn belül segítséget nyújtsanak hét település, Kiskunmajsa, Móricgát, Csólyospálos, Kömpöc, Szank, Jászszentlászló és Csengele lakóinak.
 
Jó ütemben halad a sopronkövesdi tűzoltóőrs építése is, amely a csornai, a pannonhalmi és a lébényi után már a negyedik őrs lesz Győr-Moson-Sopron megyében. Báner Attila tűzoltó ezredes, igazgatóhelyettes elmondta, hogy a nyolcszáz négyzetméteres telken egy földszintes, kétszázhét négyzetméteres őrs épül. Egy gépjárműfecskendő és legénysége fog itt szolgálni a nap huszonnégy órájában. A tervezéskor az energiahatékonyság is fontos szempont volt, így napelemek biztosítják majd a villamosáram egy részét. Az igazgatóhelyettes kiemelte, hogy az őrs létrejöttével a környező tizenhét településen a korábbinál gyorsabban megkezdődhet a tűzoltói beavatkozás, így csökkenthető a bekövetkező kár, nő a lakosság élet- és vagyonbiztonsága.
 
Fülöp Zoltán, Sopronkövesd polgármestere elmondta, hogy örül annak, hogy településükön a rendőrőrs mellett egy katasztrófavédelmi őrs is létesül. Az önkormányzat betervezte az őrshöz vezető útburkolat kiszélesítését és megerősítését is. A sopronkövesdi őrs több mint kettőszázötven négyzetkilométeres területen, mintegy tizenkétezer ember nyugalmát őrzi majd.
 

Fotó: Kovács Andrea tű. főhadnagy - Bács MKI / Gyimesi Adrienn, Ruskáné Takács Anita tű.százados - Győr MKI