Lezárult az őrsprogram Győr-Moson-Sopron megyében

2021. február 25. 14:50

A megye tűzvédelmét egy újabb katasztrófavédelmi őrs erősíti. A csornai, a pannonhalmi és a lébényi katasztrófavédelmi őrs után negyedikként március elsején megkezdi működését a sopronkövesdi katasztrófavédelmi őrs.

Az egész országot érintő őrsprogram 2012-ben indult azzal a céllal, hogy a nehezen elérhető, távolabb eső területeken, az úgynevezett fehér foltokon kis létszámú tűzoltóőrsök létesüljenek. Az őrsök megalakításával javul a katasztrófavédelem tűzoltóegységeinek reagálóképessége, hiszen a beavatkozó erőknek kisebb távolságra kell vonulniuk, így csökken a riasztás és a helyszínre érkezés között eltelt idő. 

A sopronkövesdi őrs elsőként, február 25-én a sajtó számára nyitotta meg kapuit. A könnyűszerkezetes, több mint kétszáz négyzetméteres, földszintes épület magában foglalja a hivatásos tűzoltók mindennapjait szolgáló szükséges helyiségeket. Egy gépjárműfecskendő és négyfős legénysége szolgál itt 24/48 órás munkarendben. A szertár mellett a munkájukat szolgáló iroda, raktár, öltöző, közös helyiség, konyha és hálóhelyiség is megtalálható az épületben. A tervezéskor fontos szempont volt az energiahatékonyság is, ezért napelemek biztosítják a villamos áram egy részét.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi, és a soproni hivatásos tűzoltó-parancsnokság működési területén március 1-jén kezdi meg mentő tűzvédelmi feladatainak ellátását a sopronkövesdi katasztrófavédelmi őrs. 

Az őrs létrejöttével a környező húsz településen – Egyházasfalu, Lövő, Nagycenk, Nagylózs, Nemeskér, Pereszteg, Pinnye, Sopronhorpács, Sopronkövesd, Újkér, Und, Völcsej, Ebergőc, Szakony, Zsira, Répcevis, Gyalóka, Hegykő, Fertőhomok, Röjtökmuzsaj –, több mint háromszáz négyzetkilométeres területen, csaknem tizenhatezer emberhez ér korábban a tűzoltói segítség. Így a korábbinál gyorsabban megkezdődhet a beavatkozás és csökkenthető a károk mértéke, erősödik a lakosság élet- és vagyonbiztonsága.

Fotó: Győr-Moson-Sopron MKI