Átadták a felújított bajai laktanyát

2015. április 27. 14:38

Ünnepélyes keretek között átadták április 27-én a bajai hivatásos tűzoltó-parancsnokság felújított épületét és azt a két tűzoltó gépjárművet, amely mostantól a tűzoltóság működési területéhez tartozó húsz település megközelítőleg hetvenötezer lakosának mentő tűzvédelmi biztonságát növeli.

A rendezvény a Himnusz hangjaival vette kezdetét, majd dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője köszöntötte a megjelenteket és tartotta meg ünnepi beszédét. A tábornok az önkormányzat szerepét emelte ki, hiszen mint arra emlékeztetett, 2011-ben annak tudatában indult el a felújítást célzó pályázaton, hogy már tudni lehetett: a hivatásos tűzoltóságok állami irányítás alá kerülnek. Ezzel Baja városa példát mutatott a többi helyhatóságnak, hiszen felismerte, a helyben dolgozó tűzoltók állami vagy önkormányzati irányítás mellett ugyanúgy a városban és annak környékén élők biztonságáért dolgoznak, legyen szó árvízről, tűzesetről vagy éppen műszaki mentésről. Ezután Bérczi László arra hívta fel a figyelmet, mennyire fontos, hogy mind több önkormányzat felismerje a katasztrófavédelem közbiztonságban  betöltött szerepét, azt, hogy ha a szervezet munkáját támogatja, akkor a saját települése biztonságát szolgálja.
 
A főfelügyelő után dr. Zombor Attila, a Bács-Kiskun megyei Kormányhivatal főigazgatója szólalt fel. Mint mondta, a kormány kifejezett célja az értékek védelme, az emberi élet és az anyagi javak megóvása. E cél megvalósításában a járási hivataloknak is van szerepük, hiszen annak vezetője a helyi védelmi bizottság elnöke, ő az, aki a helyi értékek védelmében helyben együttműködik a katasztrófavédelemmel és a társszervekkel. Az összehangolt munka egyik példájaként a 2013-as dunai árvizet idézte fel, amikor a helyiek, köztük a bajai tűzoltók, valamint az ország legkülönbözőbb pontjairól érkezett önkéntesek megfeszített munkával, az árral és az idővel versenyezve megvédték az emberi életet, valamint a természeti és épített értékeket. Az akkor tapasztalt összefogás ma is tart, hiszen az önkormányzat és az állam közös erőfeszítése révén a 21. század igényeinek megfelelő tűzoltólaktanya szolgálja Baja és a környező települések tűzvédelmét.
 
A főigazgató után dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelem igazgatója tartotta meg köszöntő beszédét. Mérföldkőnek nevezte a mai napot a bajai tűzoltó-parancsnokság életében, majd arról beszélt, hogy a tűzoltók munkája egyet jelent a pontossággal, a gyorsasággal és a szakszerűséggel. Bármelyik is elengedhetetlen a hatékony élet- és vagyonmentéshez, valamint a károk enyhítéséhez. Ahhoz azonban, hogy mindez megvalósuljon, nemcsak felkészült és elhivatott tűzoltóra van szükség, aki, tud és képes döntést hozni, és ezekért felelősséget vállalni, hanem kell hozzá felszerelés, tűzoltótechnika, műszaki eszközök és védőfelszerelés is. És nem utolsó sorban megfelelő, a kor színvonalának megfelelő elhelyezés – zárta szavait az igazgató.
 
A beszédeket a felújított laktanyaépület és az új szerek felszentelése és megáldása követte, majd helyi iskolások adtak ünnepi műsort. Ezt követően átvágták a nemzeti színű szalagot, ezzel jelképesen és valójában is birtokba vehették a tűzoltók a megszépült épületet.
 
A bajai katasztrófavédelmi kirendeltségnek és a bajai hivatásos tűzoltó-parancsnokságnak helyet adó Tóth Kálmán utcai épület 1925-ben épült, jelenlegi formáját az 1979 és 1984 közötti átalakítás során nyerte el. Az elmúlt év második felében megújult a tűzoltó-parancsnokság épülete, a munkálatok végére a jelen kor követelményeinek megfelelő színvonalúvá vált. A beruházás gyorsan és pontosan zajlott, hiszen 2014 nyarán vette kezdetét és év végére be is fejeződött. Régóta meglévő terv teljesült azzal, hogy európai uniós forrásnak és állami támogatásnak köszönhetően megvalósult az épület energetikai felújítása. A beruházás során olyan változtatásokat hajtottak végre, amelyek nagy mértékben elősegítik a gazdaságos üzemeltetést, így például a teljes épület homlokzati hőszigetelést kapott,  kicserélték a nyílászárókat, a fűtési rendszert teljes egészében átalakították. Mindennek köszönhetően várhatóan jelentős megtakarítást lehet majd elérni, a számítások szerint az energiafelhasználás az eddigi felére csökken.
 
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közreműködésével bővült a bajai katasztrófavédelmi kirendeltség gépjárműparkja is. A Renault 24L Bronto Skylift F42 RLX emelőkosaras magasból mentő tűzoltógépjármű negyvenkét méteres függőleges maximális működési tartománya a magasban történő tűzoltói műveleteket teszi lehetővé. Ez a tűzoltógépjármű középmagas- és magas épületekben keletkezett tüzeknél segíti az életmentési és a tűzoltási feladatatok gyors és szakszerű végrehajtását. A HEROS AQUADUX-X 3000 típusú tűzoltófecskendő 2015 februárja óta a tűzoltási és műszaki mentési beavatkozásokat teszi hatékonyabbá. Ez a gépjármű önmagában is képes beavatkozni, vízszállító járművel komolyabb, összetettebb feladatok ellátására is alkalmassá teszi.

Fotó: Kovács Andrea tű. hadnagy - Bács-Kiskun MKI és Baja HTP