Új magyar gyártású tűzoltóautó kezdi meg szolgálatát Győr-Moson-Sopron megyében

2018. június 25. 13:37

A tűzoltók gépjárműparkjának fejlesztése 2014 óta zajlik. A hazai tűzoltóautó-gyártás újraindításának köszönhetően ez év június 15-ig összesen 108 hazai tűzoltóautó készült el a BM Heros Zrt. üzemcsarnokában.

A fejlesztés a tűzoltógépjármű-fecskendők rendszerbe állítása nevű, KEHOP-1.6.0-15-2015-00001 azonosítószámú projekt keretében valósult meg, az utolsó ütemben elkészült nyolc járművet a napokban adják át az ország különböző tűzoltóságain.

Az új fecskendők egyike a lébényi katasztrófavédelmi őrsöt szolgálja majd, a járművet Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató ünnepélyesen adta át Mosonmagyaróváron a tűzoltóknak.

Az átadóünnepség június 25-én, hétfő délelőtt 10 órakor vette kezdetét a mosonmagyaróvári tűzoltólaktanyában. A vendégek köszöntése után Bognár-Benedek Sára adta elő "A falánk lángocska" című versét, amelyet az Országos Tűzmegelőzési Bizottság által meghirdetett alkotói pályázaton országos második helyezéssel díjaztak.

A vers elhangzása után Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, ünnepélyesen átadta a jármű kulcsát Szabó András tűzoltó őrnagynak, a Mosonmagyaróvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokának. A tábornok elmondta, hogy a fejlesztésnek köszönhetően Győrben kettő, Csornán pedig egy új Rába R16-os szolgálja a megye tűzvédelmét, mostantól pedig már a mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltó-parancsnoksághoz tartozó, öt éve hasznosan működő lébényi katasztrófavédelmi őrs tűzoltóinak beavatkozását is egy új, modern technika segíti, amely hozzájárul a környéken élők még nagyobb biztonságához.

Az ünnepségen a vadonatúj fecskendőt munkába állása előtt, Kapui Jenő plébános is megszentelte, aki reményét fejezte ki, hogy minél kevesebbszer kelljen használni az autót, de ha szükséges, akkor mindig tudjon segíteni a bajba jutottakon.

„A Heros Aquadux-X 4000 típusú tűzoltó gépjárműfecskendő Renault fődarabok felhasználásával, Rába gyártmányú futóművekkel, rugókkal és fékberendezésekkel készült. A gyártók a hazai tapasztalatok figyelembe vételével, és a hazai útviszonyokhoz igazított beállításokkal készítették el,”- ezt már Horváth Gábor tűzoltó alezredes, tűzoltósági felügyelő mondta el, aki bemutatta a vendégeknek az új fecskendőt. A jármű négyezer liter oltóanyagot szállít, habképzőanyag-tartálya négyszáz literes. Az oltástechnikai berendezés legfontosabb eleme a járműbe épített nagynyomású Rosenbauer NH25 típusú szivattyú. A gépjárműfecskendőbe épített berendezések, valamint a korszerű málhafelszerelések együttesen biztosítják, hogy a beavatkozó állomány városi környezetben, lakott területen kívül, valamint nehéz terepviszonyok között is gyorsan a kárhelyszínre jusson és hatékonyan avatkozzon be.

Az ünnepi átadást megtisztelték jelenlétükkel a megyei és városi vezetők, a társszervek és az egyház képviselői. A rendezvény pohárköszöntővel zárult, ahol Németh Zoltán a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke mondott beszédet, melyben kiemelte, hogy Győr-Moson-Sopron megyében folyamatos a fejlődés a tűzvédelem területén. Látható ez az önkéntes tűzoltó egyesületek fejlesztésén, azok önállóvá válásán, érzékelhető a versenyeken elért szép eredményeken és a hivatásos tűzoltók eszközeinek fejlesztésén is. Mindezek együttesen járulnak hozzá megyénk lakosságának biztonságához.