Új gépjárműveket adtak át Veszprém megyében

2018. június 22. 09:01

Ezen a héten nyolc új magyar gyártású Rába tűzoltóautót vehetnek birtokba a tűzoltók. A hazai tűzoltóautó-gyártás újraindítása, 2014 óta összesen száznyolc tűzoltóautó készült el a BM Heros Zrt. üzemcsarnokában. Az utolsó széria egyik darabját június 21-én Veszprémben adták át, a hét folyamán pedig további hét városban állítják szolgálatba az uniós programból finanszírozott gépjárműveket, ezzel lezárul a katasztrófavédelem egyik legnagyobb fejlesztési projektje.

Elkészült a száznyolcadik magyar tűzoltóautó, ezzel lezárult a Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése – tűzoltógépjármű-fecskendők rendszerbe állítása nevű, KEHOP-1.6.0-15-2015-00001 azonosítószámú projekt. A fejlesztés Európai Uniós forrásból, összesen 14 és félmilliárd forintból valósult meg.

Dányi Béla tű. dandártábornok a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója tegnap délelőtt Veszprémben, az Óváros téren ünnepélyes keretek között adott át a veszprémi tűzoltóknak egy Rába-Heros Aquadux-X 4000 gépjárműfecskendőt és egy Volkswagen Amarok típusú Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat terepjárót.

A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Polgárdy Imre a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke, továbbá a társ- és rendvédelmi szervek vezetői.

A gépjárművek indítókulcsainak átadását megelőzően Dékány Á. Sixtus zirci kiérdemesült főapát, a katasztrófavédelem tiszteletbeli tagja, valamint Niederhoffer Zoltán református lelkész szentelte és áldotta meg.

A hazai tűzoltóautó-gyártás újjáélesztése és a sorozatgyártás beindítása óta a mostani a negyedik Rába-Heros Aquadux-X 4000 gépjárműfecskendő, amely a megyében a készenléti szolgálatot ellátó gépjárműparkot gazdagítja, a megye mentő tűzvédelmének szolgálatába áll. A Generali Biztosító Zrt. támogatásával a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat pedig a tegnapi naptól egy új, korszerű Volkswagen Amarok típusú terepjáró járművel végezheti tűzoltási, műszaki mentési, tűzvédelmi és hatósági szolgálati feladatait.

Fotó: Bakos György tű. őrgy.